Zo maak je jouw vakantiewoning duurzaam

geplaatst op 29-04-2024
 Tweede woning 
Ben je eigenaar van een vakantiewoning, die je te huur aanbiedt? Zorg er dan voor dat de woning voldoet aan het duurzaamheidsprincipe. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de woning goed geïsoleerd is. Hiermee besparen jouw huurders op stookkosten, hetgeen de woning aantrekkelijker maakt om te huren. Bovendien is een duurzaam ingerichte woning sowieso meer gewild bij mensen die zelf een duurzame leefstijl nastreven.
alt

Voorkom het weglekken van warmte

Veel warmte in huis lekt weg via de muren. Vaak zijn woningen voorzien van een dubbele muur, met een paar centimeter ruimte ertussen. Die ruimte wordt de spouw genoemd en is ooit bedacht om vochtproblemen in woningen te voorkomen. Bij regen wordt de buitenmuur nat, maar de binnenmuur blijft droog, waardoor de kans op schimmelvorming aanmerkelijk afneemt. Door middel van spouwmuurisolatie zorg je ervoor dat de spouwmuur de warmte in huis beter vasthoudt. Warmte die niet ontsnapt, hoeft niet opnieuw gegenereerd te worden en dus gaan de stookkosten omlaag.

Nooit meer koude voeten

In de kruipruimte onder je woning is het doorgaans koud en kan gemakkelijk tocht ontstaan. Die tocht kan door je woning trekken en je koude voeten bezorgen. Met vloerverwarming los je dat weliswaar op, maar het is beter om het probleem bij de bron aan te pakken, door de kou te weren. Dit bereik je door vloerisolatie toe te passen. De vloer voelt dan een stuk behaaglijker aan, met als gevolg dat je niet meer de neiging hebt om de vloerverwarming een graadje (of meer) hoger te zetten. Tel uit je winst!

Zonnepanelen op het dak

Wanneer een vakantiewoning permanent verhuurd wordt, wordt er dus ook permanent elektriciteit verbruikt. Het loont zich dan de moeite om op het dak zonnepanelen te laten leggen. Hiermee kun je een flink deel van de elektriciteitskosten schrappen en misschien zelfs geheel zelfvoorzienend worden. Dat laatste is natuurlijk sterk afhankelijk van het verbruik. Overigens is het gangbaar om huurders van een vakantiewoning zelf de energiekosten te laten betalen. Je verdient daarmee die investering dus ook weer terug!

Een duurzame vakantie

Vanuit duurzaamheidsoogpunt kiezen veel mensen er tegenwoordig vaker voor om geen vliegvakantie te boeken. In plaats daarvan zoeken ze een vakantiewoning in eigen land om hun vakantiedagen in door te brengen. Dat biedt ze bovendien het voordeel dat ze minder ver hoeven te reizen, waardoor zo’n vakantie ook gemakkelijker te realiseren is. Verhuurder profiteren volop van deze ontwikkeling.