Aankoopproces van een tweede woning in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vastgoed kopen in Italië gaat anders dan in Nederland

Italië is voor veel mensen het ideale land voor een tweede woning. Het is er lekker warm en het landschap, de architectuur en het Italiaanse eten zijn ook bij velen geliefd. Wanneer u eenmaal een woning gevonden heeft die aan al uw eisen voldoet, dan zal het waarschijnlijk zo zijn dat u overgaat tot het kopen van de desbetreffende woning. Deze woning wordt dan uw tweede huis in Italië. Het kopen van een (tweede) huis in Italië gaat weer net wat anders dan het kopen van een (tweede) huisje in Nederland. De verschillen zijn klein, maar er zijn wel een aantal zaken waar men rekening mee moet houden. Het gaat hierbij onder andere om de verschillende soorten koopcontracten die men in Italië kent.

Het aankoopproces bij een Italiaanse tweede woning

In Italië werkt men ten eerste met een ‘proposta d’acquisto’. Deze wordt door de notaris opgesteld als de koper en de verkoper overeenstemming hebben bereikt over de verkoopprijs van de woning. Een proposta d’acquisto kan gezien worden als een aanbod tot verkoop en bevat alle gemaakte afspraken met betrekking tot bijvoorbeeld de prijs, de aanbetaling, eventuele over te nemen zaken en de datum waarop de koper het huis in kan. In de proposta d’acquisto wordt door de verkoper ook verklaard dat deze garant staat voor het volledig in zijn bezit hebben van het onroerend goed en dat er geen hypotheken en derdenrechten op het onroerend goed rusten op het moment van ondertekening van de akte. In Italië is het gebruikelijk dat er tegelijkertijd met de proposta d’acquisto een aanbetaling gedaan wordt. Deze aanbetaling wordt gedaan door middel van een Italiaanse bankcheque, die een waarde van duizend of tienduizend euro kan hebben. De makelaar houdt deze cheque vast, net zo lang totdat het door de koper gedane bod door de verkoper ondertekend is. Wordt het bod wat u als koper doet, afgewezen of gaat de verkoper niet akkoord met andere voorwaarden, dan krijgt u, als koper, de cheque terug. Vervolgens werkt men in Italië met een zogenaamde ‘compromesso’. Hierin wordt de aanbetaling ‘caparra confirmatoria’ genoemd, wat vertaald kan worden als tekengeld. Mits de verkoper akkoord gaat, wordt de compromesso binnen zeven dagen ondertekend. Na ondertekening van de compromesso zit men aan de koop vast. Alleen op basis van de ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract kan men nog van de koop van de woning afzien. Als de verkoop is afgerond, dan moet u zich als nieuwe eigenaar van de woning laten registreren bij de gemeente. Wanneer het tijd is voor de overdracht van het onroerend goed, moet men over een Italiaanse fiscale code beschikken, die ‘codice fiscale’ genoemd wordt. Deze kunt u aanvragen via het Italiaanse consulaat in Nederland of bij de lokale belastingdienst. Een huisje in Italië kopen kan niet voor een gedegen vooronderzoek.

Het laten taxeren van de Italiaanse tweede woning

Voordat men een tweede huis Italië gaat kopen, is het verstandig om het te laten taxeren. Meestal vraagt de bank die de hypotheek zal verstrekken hier ook om. In Italië wordt het onroerend goed getaxeerd door een professionele landmeter, genaamd een ‘geometra’. Ga met uw geldverstrekker in overleg over welke eisen er gesteld worden aan het taxatierapport. De tarieven van geometra’s lopen erg uiteen en kunnen dan ook erg verschillen per geometra. Om die reden is het verstandig om offertes op te vragen bij meerdere landmeters.

Het verzekeren van uw tweede woning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De aankoop van een tweede woning in België

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

0 reacties

Reactie plaatsen