Bijkomende kosten tweede huis in Oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De vastgoedmarkt in Oostenrijk heeft zijn eigen spelregels

Oostenrijk is voor veel Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming. Niet alleen in winter als ideale wintersportbestemming, maar steeds vaker ook voor een gezinsvakantie in de zomer. Met name de liefhebbers van natuur hebben hier de tijd van hun leven. En Oostenrijk is in tegenstelling tot een vergelijkbaar land zoals Zwitserland erg betaalbaar. En gelukkig is het toerisme hier nog niet zo massaal en commercieel als in Frankrijk. Ook zijn de prijzen van het dagelijks leven vergelijkbaar met die van ons in Nederland. En waar het in een land als Zwitserland ontzettend moeilijk is om een vakantiehuis te kopen, is dit in Oostenrijk over het algemeen prima te doen. Dit heeft te maken met het feit dat Oostenrijk deel uit maakt van de Europese Unie en daarom onder dezelfde regelgeving valt wat betreft onroerende goederen. Als inwoner van de EU heb je daarom geen vergunning nodig om in Oostenrijk een tweede huis te kopen. En dat maakt het proces allemaal stuk eenvoudiger.

Belastingen op het kopen van een huis in Oostenrijk

Ondanks het feit dat het kopen van een tweede huis in Oostenrijk gemakkelijker is, zijn er wel een aantal financiële aspecten waar je van tevoren van op de hoogte moet zijn. Zo betaal je als koper flink wat servicekosten en belastingen. En het uiteindelijk bedrag hiervan kan behoorlijk oplopen. Als je in Oostenrijk een huis koopt krijg je om te beginnen te maken met de zogenaamde Onroerend heffing. Deze beslaat ongeveer 0,4% tot 0,9% van de woningwaarde. Ook betaal je vermogensbelasting, wat neer komt op zo’n 1% van de nettowaarde. Ten slotte is er nog de vermogenswinstbelasting. Deze vermogensbelasting staat vast op 50% en hoef je alleen te betalen als je de woning binnen tien jaar na aankoop met winst verkoopt.

De kosten van het koopproces in Oostenrijk

Naast de te betalen belastingen moeten je ook rekening houden met de kosten van het koopproces. Zo betaal je overdrachtsbelasting à 3,5%, de kosten van de notaris, deze komen meestal neer op zo’n 3%. Ook betaal je als nieuwe eigenaar registratiekosten en zegelrecht, beiden zijn goed voor 1%. Tenslotte betaal je nog Onroerend goed kosten à 3% en kadasterkosten. Voor de kadasterkosten moet je rekenen op een bedrag van 400 Euro. En dan is er nog de BTW, goed voor zo’n 20%. En dan zijn er natuurlijk nog de kosten van de hypotheek. Als buitenlander kun je ook in Oostenrijk zelf gewoon een hypotheek afsluiten. Het maakt dus niet uit of je een Oostenrijks staatsburger bent of niet. De rentekosten van een dergelijke hypotheek liggen meestal ergens tussen de 2,85 à 3,5%

Reis annuleren: je rechten en plichten

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Regels bij tweede woning kopen in Hongarije

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen