Bouwkundige inspectie bij aankoop Frans huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Check niet allen oude woningen in Frankrijk

Bouwkundige aspecten bij aankoop van een Franse recreatiewoning.

Bij de aankoop van een Frans vakantiehuis krijgt u te maken met het Dossier Diagnostic Technique (DDT). Dit is een stapel technische rapporten over specifieke onderwerpen die door de verkoper (op zijn kosten) moet worden opgeleverd. Let wel: niet elk onderdeel van dit dossier is verplicht in alle situaties. In geval het rapport verplicht is moet het rapport worden opgesteld door een deskundig (en als zodanig ingeschreven) onafhankelijke onderzoekbureau. Indien de koper een rapport wil dat niet wettelijk verplicht is zal hij zelf voor de kosten moeten opdraaien. Dat alles levert een indrukwekkende hoeveelheid leesvoer op, zo’n 60-80 bladzijden is geen uitzondering.

De volgende technische rapporten kunnen verplicht zijn:
Lood
Asbest
Termieten
Exacte oppervlakte
Natuurlijke en technische risico’s
Gasinstallatie
Elektriciteitsinstallatie
Energielabel
Zwembadbeveiliging
Afvalwaterverwerking

Helaas biedt het DDT soms schijnzekerheid. Het INC (Institut National de la Consommation) heeft de kwaliteit van deze onderzoekbureaus bestudeert en die bleek veel te wensen over te laten
Maar zelfs als de kwaliteit van het DDT goed is, geeft het slechts een beperkte analyse van de bouwkundige staat van het pand. Belangrijke onderwerpen als fundering, dakconstructie, bouwvergunningen (is er gebouwd volgens een geldige bouwvergunning?) etc komen niet aan bod in het DDT. U kunt daar, als koper, verschillend mee omgaan:

1. U gelooft het wel. Het huis staat er al tweehonderd jaar (niet ongebruikelijk in Frankrijk), dus dat blijft nog wel even staan. Maar misschien bent u zelf bouwkundige of aannemer en bent u prima in staat om zelf een bouwkundige analyse te maken. Of u neemt uw neef Harry mee die er verstand van heeft.

2. U vraagt het aan de makelaar. Vast een heel aardige makelaar die u al zo goed geholpen heeft met het vinden en beoordelen van dit pand. Toch heeft die makelaar maar één doel: zo snel mogelijk een handtekening onder het koopcontract zien te krijgen. Bouwkundige onderzoeken leiden vaak tot vertraging of misschien wel tot vervelende conclusies, waardoor de koper wil heronderhandelen over de prijs of misschien wel helemaal wil afzien van de koop. Dat wil je allemaal niet hebben als makelaar, dus zal de neiging groot zijn om de koper gerust te stellen door te melden dat alles prima in orde is. U kunt zich afvragen of de persoon die dit zegt wel een makelaarsdiploma heeft (dan heeft hij in elk geval wat opleiding gehad over dit onderwerp) of is het een niet-gediplomeerde agent van de makelaar die nog geen hanenbalk van een daklat kan onderscheiden? En zelfs als de makelaar er verstand van heeft, heeft hij dit pand dan grondig onderzocht?

3. U schakelt een plaatselijke aannemer in. Die zijn vaak best bereid even te komen kijken en ter plekke een offerte te maken. Helaas is het fenomeen ‘aannemer’ relatief onbekend in Frankrijk, u krijgt meestal te maken met een ‘artisan,’ die één van de bouwvakken uitstekend beheerst. Maar het is natuurlijk nogal een gedoe om zowel een timmerman, als een dakdekker, als een metselaar, als een loodgieter te komen laten opdraven. Bovendien hebben deze artisans belang bij het vinden van problemen. Een huis in perfecte bouwkundige staat levert natuurlijk geen nieuwe klant op, dus er is altijd wel een probleem te vinden en anders verzin je er een voor zo’n buitenlander…

4. Tenslotte kunt u ook overwegen om een erkend bouwkundig inspecteur langs te laten komen. Neem er dan wel een die aantoonbaar ervaren en onafhankelijk is, bijvoorbeeld FPS. Waar de eerste drie opties gratis zijn, kost de inschakeling van een bouwkundig inspecteur natuurlijk wel geld. Hoeveel dat is hangt af van de grootte en locatie van het pand en de aard van het onderzoek (van globaal tot zeer gedetailleerd). Maar in vergelijking tot de waarde van het huis en het risico dat u loopt in geval van bouwkundige problemen, zijn de kosten van een bouwkundige inspectie betrekkelijk gering.

Wim van Teeffelen

Fiscus + financiering (2e huis) Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede huis kopen in Tsjechië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

1 reactie

Henry
Henry
op 05-12-2019 om 07:44
op 05-12-2019 om 07:44
Bedankt voor dit informatieve artikel!
Bedankt voor dit informatieve artikel!
Reactie plaatsen