Met bekenden een vakantiehuis aankopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Weet goed welk vlees je in de kuip hebt voordat je investeert in een recreatiewoning

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er meerdere partijen met elkaar een geldbedrag bijeenleggen voor het aankopen van een gezamenlijk vakantiehuis. Dit is enerzijds om vaker samen te genieten van een 2de verblijf ergens in Nederland. Zodoende is het mogelijk om meerdere keren per jaar een weekend of midweek te genieten van een korte vakantie.
Maar behalve het samen genieten van een gedeeld recreatief eigendom komt het ook voor dat het behalen van een rendement op de investering ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van de strategie. Vakantiehuizen kopen samen met kennisen, familie, etc. is wel iets waar goed over nagedacht moet worden en uiteindelijk zal iederen ook op dezelfde golflengte moeten zitten.

Samen met familie of vrienden investeren in een tweede huis

Waarom u ook besluit om samen een groepsaccommodatie op een vakantiepark aan te schaffen, belangrijk is wel dat voordat u daadwerkelijk gaat investeren in recreatief onroerend goed, eerst er onderling duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe met dit gedeelde eigendom om te gaan. Het aanbod van recreatiewoningen die te koop worden aangeboden is dusdanig groot dat je eerst duidelijke keuzes dient te maken voordat er daadwerkelijk gericht kan worden gezocht.

Redenen van bundelen financiële geldstromen met als doel aankopen van een 2e woning

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om met één of meerdere andere partijen over te gaan tot aankoop van een recreatiewoning.
Vaak wordt er geïnvesteerd door familie met als doel meer vrij tijd samen door te brengen. Deze doelgroep gaat vaak voor het kopen van een tweede huis in Nederland. En meestal op een centrale plek voor alle partijen zodat de reis naar de accommodatie niet al te veel tijd in beslag neemt. Vooral omdat het vaak om korte vakanties gaat van drie tot vijf dagen lang.
Het komt trouwens ook regelmatig voor dat er recreatief onroerend goed wordt aangekocht net over de grens. Investeren in een chalet in België of het aankopen van een appartement in Duitsland. Voor Nederlanders die dicht in een grensregio wonen kan één van deze landen een serieuze optie zijn.
Naast de particulier die een vakantiehuisje wil aanschaffen met als uitgangspunt meer tijd met elkaar als familie of vriendengroep door te brengen, zijn er ook mensen die de krachten bundelen om doelgericht aan financiële vermogensopbouw te doen.
Zij treden dus meer op als investeerder en zijn dan ook minder gebonden aan recreatief onroerend goed wat in de directe regio ligt.
Voor hen is vooral van belang dat het in een land ligt waar op de lange termijn een gestage groei van de huizenprijzen voor de hand ligt. Ook moet is het zeer belangrijk dat het vakantiehuis een interessant verhuurrendement kan opbrengen. Omdat traditionele vakantielanden als bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk en Italië als een behoorlijke prijsontwikkeling wat betreft de huizenmarkt hebben doorgemaakt kijken investeerders vooral naar landen welke zich in een opkomende recreatieve vastgoedmarkt bevinden.
Oostenrijk is wat dat betreft een land met mogelijkheden, niet dat de aankoopprijs van recreatief onroerend goed hier erg goedkoop is. Maar het is wel een heel stabiel land. En bijkomend voordeel is dat een vakantiewoning hier het hele jaar door goed te verhuren is. In de zomer zijn er veel vakantiegangers die naar Oostenrijk komen om voornamelijk te wandelen en fietsen. In de wintermaanden krijg je veel wintersporters die hier wel een chalet willen huren. Voornamelijk de regio Tirol is erg populair onder sneeuwliefhebbers.
Een ander land welke in opkomst is bij buitenlandse investeerders is bijvoorbeeld Bulgarije want hier kun je als particulier voor weinig geld als een fraai nieuwbouwappartement aanschaffen, vooral als je dit met meerdere investeerders samen doet loop je niet al te veel risico. Al moet er wel bij gezegd worden dat het nog niet helemaal inzichtelijk is hoe Bulgarije zich als tweede woning land zal gaan ontwikkelen. Maar bij (vooral jongere) vakantiegangers wordt het wel steeds populairder.
Maar ook buiten Europa gezamenlijk geld investeren in een tweede huis kan een idee zijn. Landen als Marokko en Egypte zijn hard bezig met de ontwikkeling van een betere infrastructuur en ook komen hier steeds meer luxe vakantieresorts en appartementencomplexen bij. Ook de vliegverbindingen worden steeds beter en dit alles kan het maken dat het voor u en uw familie aantrekkelijk kan zijn om hier te investeren in recreatief onroerend goed.
De laatste regio die ik nog wil noemen als locatie voor uw familiedroom is de Nederlandse Antillen. Vooral een gedeeld eigendom in een vakantievilla dicht aan de zee wordt hier steeds meer populairder. Er moet bij worden gezegd dat de aankoopprijzen van recreatief vastgoed als wel op een behoorlijk prijspeil ligt. Toch is de verwachting dat gemiddelde woningprijzen op de Antillen de komende jaren nog wel een gestage groei laten zien.

Waar op te letten als u overweegt samen met bekenden een 2de woning aan te schaffen

Het klinkt natuurlijk prachtig samen met familie of vrienden eigenaar zijn van een vakantiehuis waar ook ter wereld. En als u weloverwogen overgaat tot aankoop van een gezamenlijke vakantiewoning dan kan dit ook zeker een prima keus zijn. Toch is het van groot belang om voordat u daadwerkelijk uw handtekening zet onder een koopcontract eerst duidelijk afspraken te maken met elkaar.
Hieronder een aantal tips waar goed op te letten als u overweegt om met meerdere partijen te gaan investeren op de tweede huizenmarkt.

investeer op basis van gelijkheid in een vakantieobject
Dit is misschien wel de belangrijkste regel die u in acht moet nemen. Als u overweegt om met familie of vrienden actief de recreatieve vastgoedmarkt op te gaan, spreek dan af om allemaal voor een gelijke financiële inbreng te gaan. Vooral als u een tweede woning wilt aankopen met als uitgangspunt voornamelijk zelf veel gebruik hiervan te gaan maken.
Als uw participatie in een familiehuis groter of kleiner is dan de andere partij(en) dan is de kans aanwezig dat dit op termijn irritatie gaat leiden bij de diverse eigenaren. Er kunnen dan vervelende discussies komen over bijvoorbeeld de vaste lasten op een vakantiepark zoals de beheersvergoeding, toeristenbelasting, rioolrecht, enzovoort.
Door elke eigenaar een exact gelijke participatie te nemen in een tweede huis maakt het dat het meteen een stuk transparanter wordt. Zet ook alles samen goed op papier en bedenkt ook waar eventuele knelpunten zich kunnen bevinden en spreek deze al door voordat u overweegt een bod uit te brengen op een recreatiehuis.
Na de aankoop van een tweede woning is het verstandig om een gezamenlijke bankrekening te openen. Hier kunnen alle gezamenlijke kosten uit voldaan worden en ook de opbrengsten uit eventuele verhuur kunnen hier op worden gestort.

stel samen het maximale investeringsbedrag vast en wijk hier niet vanaf
Voordat u daadwerkelijk de tweedehuizenmarkt op gaat is het verstandig om eerst samen met de andere partij(en) om tafel te gaan zitten om vast te leggen hoeveel geld er maximaal geïnvesteerd wil worden in een 2de huis.
Ieder huishouden heeft  zijn eigen financiële mogelijkheden (en onmogelijkheden) dit houdt automatisch in dat de ene partij misschien wel meer geld kan investeren in een recreatiewoning dan de andere. Het is daarom erg belangrijk om een geldbedrag af te spreken wat het maximale is wat per partij kan worden geïnvesteerd.
Er vanuit gaande dat u op basis van een gelijkwaardige financiële inbreng de recreatieve vastgoedmarkt opgaat is het van groot belang om een maximaal investeringsbedrag op papier te zetten.
Eenmaal een bedrag afgesproken betekent dat u de discipline moet opbrengen om niet van dit bedrag af te wijken. Met andere woorden verhoog het bedrag niet want dat heeft het geen enkele zin gehad om vooraf duidelijke afspraken te maken. Hierdoor kan natuurlijk één van de partijen in een financiële spagaat terechtkomen.
Dus als de vraagprijs buiten de gezamenlijke financiële horizon valt dan is het enigste wat u kunt doen een lagere prijs aan de makelaar of eigenaar van het object bieden. Gaat de tegenpartij hier niet mee akkoord dan doet u er verstandig aan om uw belangstelling naar een ander vakantieoptrekje te verleggen.
Neem de tijd voordat u overgaat tot aankoop van een 2e woning. Er is genoeg te koop en vroeg of laat komt het vakantiehuis voorbij wat precies bij u past.

wees het eens of wat voor vakantiewoning u wilt kopen en in welk land
Zoveel mensen zoveel wensen ! Dit is een bekend spreekwoord en het klop absoluut. Als u overweegt samen met één of meerdere partijen gezamenlijk een familiehuis aan te schaffen, dan is het zeer belangrijk dat u van te voren weet of u gaat voor een groot appartement, een chalet, bungalow of bijvoorbeeld vakantievilla.
Het bepalen van een woningtype is natuurlijk ook voor een gedeelte prijs gerelateerd maar ook zeker onderhevig aan persoonlijke voorkeuren. Spreek dus gezamenlijk goed af op welk type vakantiehuis u zich wilt gaan richten tijdens de zoektocht.
Een ander erg belangrijk punt is in welk land u een tweede woning wilt aanschaffen. Het gros van de gezamenlijke investeringen wordt gedaan in een 2e vakantiehuisje weke gelegen is in Nederland. Maar vooral als u besluit recreatief onroerend goed te gaan aankopen uit beleggingsoogpunt en pas in de tweede plaatst om er zelf gebruik van te gaan maken, is het goed om na te denken welke landen voor u acceptabel zijn voor het investeren in een vakantiewoning.
Als u in het buitenland een tweede woning wilt aankopen doet u er ook goed aan om zich eerste te verdiepen in de lokale wetgeving en belastingstelsel van het desbetreffende land.

Eindconclusie om samen met bekenden een 2e woning aan te kopen

Dit kan zeker van toegevoegde waarde zijn in uw leven. Maar het is verstandig om in uw achterhoofd te houden dan het (gedeeltelijk) bezitten van een tweede huis een garantie voor extra leefcomfort moet zijn.
Het zou dan ook niet goed zijn dat u nachten wakker zou liggen van uw investering.
Dit kunt u voorkomen door voor uzelf alles goed op een rijtje  te zetten en ook met de andere partijen duidelijke afspraken te maken en deze ook op papier vast te laten leggen.
Bij een gedeeld eigendom in recreatief vastgoed moet u als insteek hebben dat u participeert met een gelijke inbreng.

2e huis kopen op het continent Afrika

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Verhuizen naar Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen