Tips onderteken huurcontract Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een woning in Spanje voor langere tijd huren! Wie stelt een huurcontract op?

Door zowel de economische crisis als de nog steeds hoge huizenprijzen, opteren veel Nederlanders ervoor om in eerste instantie een woning te huren in Spanje.

Ook al ben ik er van overtuigd dat Nederlanders doorgaans heel voorzichtig zijn en huurcontracten grondig doorlezen alvorens deze te ondertekenen, toch worden er dagelijks mensen slachtoffer van huurcontracten. Daarom een paar praktische tips waarop te letten alvorens het contract te ondertekenen.

  1. Contract  in detail doorlezen
    Veel huurders gaan er onterrecht vanuit dat alles wat vooraf mondeling besproken is, ook zo in het huurcontract opgenomen is en tekenen dus blind het contract. Lees altijd het contract helemaal door, stel vragen als je iets niet begrijpt, zorg ervoor dat alle afspraken opgenomen zijn. Spanjaarden gebruiken vaak standaard contracten waar de helft in ontbreekt.
  2. Controleer of de verhuurder ook de eigenaar van de woning is
    Soms is het de partner of een familielid van de eigenaar, welke dus juridisch gezien geen enkel recht heeft om de woning te verhuren, ook al heeft hij/zij wel de sleutel van de woning. Je riskeert om uit de woning gezet te worden en met een ongeldig huurcontract opgescheept te zitten.
  3. Laat bestaande gebreken aan woning of inboedel opnemen
    Het is niet voldoende om alleen mondeling akkoord te zijn dat de scheuren in de muren of kapotte sloten, deuren etc. al aanwezig waren voordat jij de woning huurde. Je dient dit allemaal in het contract te vermelden, zodat je hier niet achteraf aansprakelijk voor gehouden kan worden.
    Laat ook opnemen welke inboedel er misschien meeverhuurt wordt, of dat het ongemeubileerd is, geen enkel feit is vanzelfsprekend.
  4. Betalingswijze vastleggen
    Zorg ervoor dat er in het contract precies staat hoeveel, op welke datum en op welke wijze betaalt dient te worden. Check ook vantevoren wie de, bij gebruik van een intermediair, de kosten van deze intermediair voor zijn rekening neemt. Normaal gesproken zijn deze voor de eigenaar van de woning, maar check dit en laat dit vastleggen.
      
  5. Verplichting tot afsluiten opstal- en WA verzekering
    Omdat je in Spanje wettelijk aansprakelijk gehouden kan worden voor bepaalde schade aan de woning (opstal), zoals de vloer (parket, marmer), het aanrechtblad, sanitair, verwarmingselementen en de kookplaat, verplichten veel eigenaren de huurders om hier aantoonbaar een verzekering voor af te sluiten. Neem hiervoor dus contact met ons op, Orange Insurances kan dit tegen zeer laag tarief voor je regelen.
      
  6. Onderteken iedere pagina van het huurcontract
    Hiermee voorkom je dat de eigenaar later pagina´s of clausules aan het contract bijvoegd zonder dat je hiermee akkoord bent gegaan.

  7. De Wet staat boven clausules in het contract: ken de wet!
    De” Ley de Arrendamientos Urbanos” staat boven afspraken of clausules in het contract. Stel dat er bijvoorbeeld staat dat de huur voor maximaal 1 jaar geldig is, dan is dat net alsof dit er niet staat, want in de wet staat dat de huur altijd voor 5 jaar is voor de huurder als die wil. 

V.V.E. wetgeving Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Onroerende zaakbelasting Italië (ICI) 2012

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

0 reacties

Reactie plaatsen