Uw tweede huis en het afvalwater

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Huisje opknappen in Frankrijk? Denk aan zaken als afvalwater en milieu

Frankrijk is bezig aan een grootscheepse schoonmaak van huishoudelijk afvalwater. U als eigenaar, koper of verkoper van een tweede huis in Frankrijk kunt hier mee te maken krijgen. Hoe? Lees rustig verder.

U vindt ze nog wel, van die rustieke huisjes diep op het Franse platteland. Niet helemaal tochtdicht en al helemaal niet gemoderniseerd, vaak met drinkwater uit de bron. Heel romantisch. Beetje opknappen en genieten maar. Maar kijkt u toch maar liever iets verder.

Van het toilet, de badkamer (als die er al in zit) en de keuken wordt het afvalwater door een afvoerpijp afgevoerd. Waarheen? Volg de pijp, dan komt u daar vanzelf achter. Als u veel geluk heeft (en dat komt eigenlijk alleen voor bij huizen die binnen de bebouwde kom liggen) eindigt die afvoerpijp in het openbare riool. U kunt zich dan helemaal gelukkig prijzen en stoppen met lezen.

Waarschijnlijker is het dat er geen riool is (bijna 80% van de huizen op het Franse platteland is immers niet aangesloten op een openbaar riool). Volg de pijp en u kunt nog aardig voor verrassingen komen te staan. Mogelijkheden zijn:

1. Er is helemaal niets aan het einde van de pijp (de pijp eindigt in de tuin, of in een sloot achter het huis en het afvalwater wordt zonder enige vorm van bewerking gestort in de natuur)
2. Er is een beerput. Niet meer dan een ingegraven gemetselde of betonnen bak, die als hij vol is door een gespecialiseerd bedrijf moet worden leeggezogen. Vaak te vinden bij (voormalig) boerderijen.
3.Een septic tank (‘fosse septique’ in het Frans).

Hoort uw tweede huis in de eerste of tweede categorie, dan kunt u er op rekenen dat u vanaf 1 januari 2013 nog één jaar de tijd krijgt om deze situatie te verbeteren. De enige twee toegestane mogelijkheden zijn: alsnog aansluiten op het riool (wat vaak onmogelijk is) of het aanleggen van een fosse septique die aan de laatste eisen voldoet. Dat is over het algemeen een drietrapsinstallatie met vetafvanger, biologische verwerkingsbak en nabehandeling, gevolgd door een stelsel van irrigatiebuizen in een vloeiveld. Er zijn moderne ‘droge’ systemen die ook zijn toegestaan, maar die zijn financieel alleen interessant als er geen ruimte is voor een vloeiveld. Koopt u in 2012 nog een huis in de eerste of tweede categorie, dan moet een goedgekeurde fosse septique binnen één jaar na aankoopdatum zijn aangelegd.

Hoort u huis tot de derde categorie, dan krijgt u in de loop van 2013 (en misschien nog wel later in een gemeente die iets trager is met invoering van nieuwe wetten) een brief van de SPANC (een speciaal voor dit doel opgerichte onafhankelijke controle-instantie), waarin wordt aangekondigd dat uw systeem gekeurd zal gaan worden. Na de keuring ontvangt u dan een rapport, waarin de bestaande installatie wordt beschreven en waarin tevens wordt aangegeven in hoeverre die afwijkt van de normen. De meeste oudere fosses septiques zullen behoorlijk afwijken van de normen. Veel oude installaties hebben niet het vereiste drietrapssysteem en al helemaal geen vloeiveld. Vaak werd het afvalwater na de biologische reiniging via een oude put rechtstreeks in het grondwater afgevoerd. Dat betekent dat de meeste wat oudere installaties (zeg maar van voor 2004) in zijn geheel worden afgekeurd. En dat betekent dat u binnen één jaar na het rapport een nieuwe goedgekeurde installatie zult moeten hebben aangelegd. Gemiddelde kosten: zes tot twaalf duizend euro, afhankelijk van de terreinomstandigheden. Het is ook mogelijk dat de installatie grotendeels aan de eisen voldoet en dat er slechts geringe, minder milieubelastende afwijkingen zijn gevonden, dan kan de SPANC u drie jaar geven om dit in orde te brengen. Indien de installatie wordt goedgekeurd is dat rapport 5 jaar geldig. Ook hier geldt dat indien u al in 2012 een tweede huis koopt in Frankrijk met een fosse septique, dat de verkoper VERPLICHT is om een SPANC-rapport te overleggen. Hou er dus rekening mee dat u de binnen een jaar de kosten krijgt van een nieuwe installatie, indien het SPANC-rapport negatief uitvalt.

Wilt u uw tweede huis in Frankrijk verkopen en dat huis is uitgerust met een fosse septique, dan zult u de SPANC moeten uitnodigen om een inspectie te komen doen. De kosten van de inspectie zijn voor uw rekening. Maar niet de kosten van een nieuwe installatie, al is het natuurlijk voorspelbaar dat kopers over de koopprijs gaan (her)onderhandelen als ze een negatief SPANC-rapport in handen krijgen. Bent u een koper dan weet u wat er van u verwacht wordt: onderhandelen over de prijs, in geval van een afkeurend SPANC-rapport.

Wim van Teeffelen

Waar staat Recreatiewoning.nl nu exact voor ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Over Recreatiewoning.nl

Fiscaliteiten bij 2de huis in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

1 reactie

klaas
klaas
op 05-08-2021 om 12:09
op 05-08-2021 om 12:09
Dank, duidelijk verhaal. Informatie over fosse septiques en de staat hiervan staat vaak niet of slecht vermeld bij projecten door de makelaars. Mvgr Klaas
Dank, duidelijk verhaal. Informatie over fosse septiques en de staat hiervan staat vaak niet of slecht vermeld bij projecten door de makelaars. Mvgr Klaas
Reactie plaatsen