Een tweede huis, een tweede auto

geplaatst op 27-12-2021
 Tweede woning 
Het is natuurlijk heerlijk als je een tweede huis in een zonnig oord hebt waar je regelmatig naartoe kunt gaan als je het weer in Nederland een beetje zat bent. Of misschien maakt het klimaat je helemaal niets uit maar kom je bij je tweede huis gewoon heerlijk tot rust en je de schitterende omgeving verkent met je auto.
alt

Koop je daar een auto?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een tweede huis kiezen. De een vindt het heerlijk om inderdaad wat langer van een mediterraan klimaat te genieten, een ander kiest voor een tweede huis in een omgeving waar ze kunnen relaxen in een wereld die misschien minder snel gaat. Maar zo kunnen er nog veel meer redenen zijn. Als je een tweede huis hebt, leef je daar ook je leven. Misschien op een iets andere manier. Mensen vinden het wel vaak prettig om ook bij het tweede huis een aantal zaken te hebben. Bijvoorbeeld internet of een auto om jezelf te verplaatsen. Met name die auto daar zijn nog weleens wat twijfels over. Moet je daar een auto kopen met een kenteken uit het betreffende land of moet je een auto vanuit Nederland meenemen? En hoe zit het dan met die auto verzekeren? Kun je dat ook gewoon in Nederland doen, zoals bij je auto die je in Nederland gebruikt?

Wat zegt de EU-wetgeving?

Op het internet kun je veel informatie hierover vinden, maar niet alle informatie klopt. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af of je wel een auto met een buitenlands kenteken kunt bezitten als je geen ingezetene bent van dit land. Helaas is er ook geen duidelijk EU-wetgeving over het inschrijven van motorvoertuigen. Dat betekent dus ook dat er geen strikte regels zijn en dat men in ieder land andere regels heeft. Op de website van de Europese Unie staat dat je doorgaans je auto moet inschrijven in het land waar je gebruikelijke woonplaats is. Maar ze geven ook aan dat je kunt checken hoe het per land geregeld is.

Hoe is het fiscaal geregeld?

Wat betreft de fiscale regels is het een stuk duidelijker. Waar je ingeschreven staat als primair adres is je hoofdverblijf. Als je primaire adres Nederland is, moet je hier betalen voor de motorrijtuigenbelasting en/of bpm. Als je de eigenaar van een auto in het buitenland bent en die auto rijdt nooit op Nederlands grondgebied, dan zal de fiscus deze auto niet belasten. Rij je met deze auto maar maximaal twee weken per jaar in Nederland, dan zou je ook vrijstelling kunnen krijgen. Toch is het ook verstandig om dit nog even te checken, ook hier kunnen verschillen zijn per land. In Tsjechië kun je bijvoorbeeld een auto registreren en verzekeren als niet-ingezetene, mits je een tijdelijke Tsjechische verblijfsvergunning hebt.