Energieverbruik recreatiewoning beïnvloeden

geplaatst op 02-11-2017
 Tweede woning 
alt

Bij het kopen van een recreatiewoning wordt, algemeen gesteld, niet meteen gekeken naar het energieverbruik in de woning en het te kiezen energiecontract en energieleverancier. Het loont echter dat vooral wel te doen, want net als thuis kan er best wat bespaard worden in zo’n huisje.

Recreatiewoning kopen
Let bij het kopen van een recreatiewoning niet alleen op de ligging, de faciliteiten en de inrichting, maar informeer ook naar het energieverbruik in de ruimte. Je zou, vooraleer je de koop afrondt een energielabel kunnen vragen of zelf laten maken. Zo zie je of de woning goed geïsoleerd is, of er, en zo ja, waar eventuele warmtelekken zijn en zo kun je als voorwaarde voor koop meenemen dat dit opgelost wordt. Een tweede stap is het informeren naar de energieleverancier. Op vakantieparken zie je vaker dat een contract door de eigenaar van het park geregeld wordt. Dat kan in jouw nadeel zijn, want je kunt niet zelf bepalen of je wilt overstappen naar een andere leverancier. Zelf de aansluiting verzorgen, betekent dat je daar wel vrij in bent. Over de jaren kan dit heel wat geld opleveren.

Duurzaam
Kijk dus of je zelf kunt bepalen wie jouw energieleverancier wordt. Is dit het geval, dan kun je altijd overstappen op een beter aanbieder. Dat kan uiteindelijk voordelig zijn voor je. Daarnaast geldt voor de recreatiewoning hetzelfde als voor ieder huis. Hoe beter het geïsoleerd is, hoe minder energie je verbruikt. Vaak zijn dit twee zaken die pas aan de orde komen als je al gebruikmaakt van de woning. Mocht dit het geval zijn, dan loont het nog steeds om te informeren of je van energieleverancier kunt wisselen. Zo ja, begin dan meteen met energie vergelijken en kijk welke mogelijkheden er zijn. Natuurlijk is het ook een idee om een leverancier te kiezen, waarmee je – eventueel samen met buren en het vakantiepark – een deal kunt sluiten om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. 

Besparen
Veel mensen staan niet meteen stil bij extra energielasten en dergelijke wanneer ze een recreatiewoning kopen of bezitten. Toch is dit een belangrijk onderwerp. Dat geldt met name wanneer de woning regelmatig verhuurd wordt, want tijdelijke gasten zullen zeker niet op het energieverbruik letten. Feit is echter dat door een hoog of hoger verbruik de uiteindelijke inkomsten minder zijn, of zelfs tegen kunnen vallen. Wie zijn recreatiewoning goed geïsoleerd en onderhouden heeft, zal daar dus financieel baat bij hebben. Wie daarnaast via energie vergelijken lage energietarieven heeft gevonden, ‘verdient’ ook hier geld. Vraag bij de aankoop, waarbij ook naar verhuur gekeken wordt, naar het gemiddelde verbruik per week aan energie, met name in de koude tijd van het jaar. Zo zie je of dit overeenkomt met wat je zelf dacht en kun je berekenen hoeveel geld er te verdienen valt. Overstappen op een andere leverancier is snel gebeurd. Wie echter nooit energieprijzen vergelijkt, doet zichzelf tekort. Een tekort dat duur uit kan vallen voor jouw eigen portemonnee. Besparen op de energielasten is namelijk vooruit denken, want uiteindelijk zullen de lasten blijven stijgen. Behalve voor zij die slim zijn en regelmatig energie vergelijken en overstappen.