Financier duurzame ingrepen recreatiewoning

geplaatst op 08-03-2018
 Tweede woning 
alt

Een recreatiewoning is een prima investering. Je kunt de tweede woning zelf gebruiken als vakantiehuis maar ook verhuren aan derden om zo wat extra's te verdienen. Een recreatiewoning wordt voor huurders of vakantiegangers nog aantrekkelijker wanneer deze duurzaam is. We worden met zijn allen immers steeds milieubewuster en het is ook nog eens goed voor de energierekening. Het verduurzamen van de woning is echter niet goedkoop, dus je zult aardig moeten investeren. Dit kan door spaargeld te gebruiken, via geld lenen of door subsidie aan te vragen.

Recreatiewoning verduurzamen: hoe pak je dit aan?

Ben je van plan een tweede woning te verduurzamen? Begin bij de isolatie. Een goede isolatie is namelijk het halve werk en scheelt een hoop in het energieverbruik. Met een groen dak sla je twee vliegen in een klap. Je creëert allereerst een betere isolatie in de winter en de zomer. Daarnaast ziet het er mooi uit en verbetert het jouw gezondheid en de biodiversiteit. Een recreatiewoning leent zich ook uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kun je qua stroomvoorziening deels zelfvoorzienend zijn, omdat je niet het hele jaar gebruikmaakt van elektriciteit in de woning. En mocht je te veel elektriciteit opwekken, dan kun je een deel ook terugleveren aan het netwerk. Zo bespaar je op de energierekening en krijg je ook nog geld terug. Andere manieren om een recreatiewoning te verduurzamen zijn:

  • Plaats een zonneboiler of warmtepomp om water te verwarmen.
  • Vang regenwater op en hergebruik dit.
  • Gebruik ledverlichting in en om de woning.
  • Maak gebruik van duurzame en recyclebare materialen voor de inrichting.
  • Kies voor energiezuinige apparatuur.
  • Plaats een slimme thermostaat die je kunt bedienen op afstand.

Recreatiewoning verduurzamen: de voordelen

Een groot voordeel van duurzame oplossingen voor een tweede woning is natuurlijk de lagere energierekening. Maar het is ook een goede manier om de woning aan te prijzen wanneer je deze verhuurt. Vakantiegangers die bezig zijn met het klimaat en duurzaamheid zullen je dankbaar zijn en sneller voor jouw woning kiezen dan een 'gewoon' vakantiehuis. 

Recreatiewoning verduurzamen: de financiering

Er zijn diverse manieren om het duurzaam maken van een recreatiewoning te financieren. Allereerst kun je er spaargeld in steken. Je kunt echter ook geld lenen. Dit levert fiscale voordelen op. Je mag namelijk de rente aftrekken wanneer je een lening gebruikt om een woning te verbouwen. Een andere optie is om de hypotheek te verhogen. Als je energiebesparende maatregelen wil doorvoeren, kun je namelijk tot 9.000 euro meer lenen via de hypotheek.

Verder is het verstandig om te informeren naar subsidies. De overheid steunt op zowel nationaal als lokaal niveau duurzame ingrepen aan woningen. Zo zijn er landelijke subsidies voor de aanschaf van zonneboilers of warmtepompen. En plaats je zonnepanelen, dan kun je de btw op de aanschaf en de plaatsing terugvragen bij de Belastingdienst. Ben je als woningeigenaar aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren, dan kun je subsidie krijgen voor woningisolatie. Verder heeft de gemeente waarin de recreatiewoning staat mogelijk nog subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken.