Huren of kopen van een tweede huis, wat zijn de voor- en nadelen

geplaatst op 30-06-2020
 Tweede woning 
alt

Er kunnen verschillende redenen om een tweede huis te nemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je graag een vakantiewoning wilt nemen aan de kust of in het buitenland. Misschien wil je een appartement in de stad waar je werkt of een studentenwoning kopen voor je studerende kind. Ga je in dit geval huren, of kun je beter een tweede huis kopen? Bij het huren van een huis ben jij je geld gewoon maandelijks kwijt. Bij het kopen van een tweede woning investeer jij je geld in het huis. Echter geldt voor de hypotheek van een tweede woning hele andere regels. Voor welke optie je kiest is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen en het huren van een tweede huis?

Kopen van een tweede huis: de voordelen

Bij het kopen van een woning bouw je vermogen op. Het is misschien niet met zekerheid te zeggen dat het huis met winst verkocht zal worden, maar het zal zeker een goed investering zijn. Als je hierbij kiest voor een rentevaste periode, dan betaal je een vast bedrag per maand. In de tijden dat jij je tweede huis niet gebruikt, zoals bij een vakantiehuis, kun je de tweede woning verhuren. Een ander voordeel is dat een eigen huis naar eigen wens verbouwt en ingericht kan worden. Bij de koop van een woning kan een makelaar een belangrijke rol spelen maar besluit je jouw huis te verkopen dan is een goed makelaarskantoor natuurlijk helemaal onontbeerlijk. Met wie moet je in zee gaan en welke makelaar is actief in de regio en kan tegen welke voorwaarden jouw object verkopen? Ook van belang is natuurlijk wat zijn de makelaarskosten welke worden gehanteerd. Doe je huiswerk goed zodat je een weldoordachte keuze kunt maken.

Waar moet je rekening mee houden bij verhuren?

Heb je een vakantiewoning in het buitenland, aan de kust of ergens anders? Verhuur deze dan in de tijd dat jij geen gebruik maakt van het huis. Bij een vakantiewoning voorkom je bijvoorbeeld dat het huis grotendeels leegstaat en gevoelig is voor krakers. Houd er wel even rekening mee dat je eventueel belasting moet betalen en dat de geldverstrekker toestemming moet geven voordat je kunt verhuren. Verhuur je de woning minder dan 70% van de tijd? Dan hoef je over de huurinkomsten geen belasting te betalen.

Kopen van een tweede huis: de nadelen

Als je een tweede huis wilt kopen, is de financiering een aandachtspunt. De meeste geldverstrekkers willen, bij een tweede hypotheek, niet het hele bedrag financieren. Je zult dus zelf ook moeten investeren en een eigen potje met spaargeld moeten hebben. Bij een tweede woning is het tevens niet mogelijk om hypotheekaftrek te krijgen. Je betaalt belasting voor de waarde van je tweede huis. Bij een tweede woning is het tevens niet mogelijk om hypotheekaftrek te krijgen. Je betaalt belasting voor de waarde van je tweede huis. Het is wel mogelijk om het hypotheekbedrag van je tweede huis af te trekken van de waarde van deze woning. Het voordeel hiervan is dat jij weinig tot bijna geen belasting betaald.

Huren van een tweede huis: de voor- en nadelen

Als jij niet de financiële middelen hebt om een tweede huis te kopen, blijft de optie huren nog over. Bij het huren van een tweede huis of kamer bouw je misschien geen vermogen op, maar het kan ook veel voordelen bieden. Ten eerste heb je veel minder onkosten. Denk eens aan een onroerendzaakbelasting, eigenwoningfortait of opstalverzekering die je bij een eigen woning moet betalen. Je hoeft geen onderhoud te plegen, want dit is aan de verhuurder. Ben je zat van je plekje? Dan kun je gemakkelijk de huur opzeggen en van woning wisselen. In dat opzicht is huren veel vrijblijvender en heel geschikt wanneer je maar kort ergens wilt verblijven. Een nadeel is dat de huurprijzen niet vastliggen en jaarlijks iets zullen stijgen. Houd daarom rekening met eventuele stijgende maandlasten.

Maak een bewuste afweging

Of je nou gaat oor huren of kopen van een tweede huis, het is geheel afhankelijk van de toekomstplannen die je hebt. Koop je een vakantiehuis? Dan bezoek je steeds weer dezelfde plek. Wanneer je de plek en omgeving helemaal geweldig vindt en deze jaarlijks wilt blijven bezoeken, dan is een koophuis een hele goede optie. Hiervoor moet je wel de financiële mogelijkheden hebben. Een tweede huis is een belegging, maar houd dit niet als enige uitgangspunt aan. Je moet ook van je tweede woning kunnen genieten. Wil je graag variantie van omgeving en vakanties? Dan kun je beter gaan huren. Ook als je graag wat flexibeler wilt zijn is huren ook een betere optie.

Bespreek je plannen met een expert

Verdiep je goed in de kwestie en laat je adviseren door onder andere een hypotheekadviseur. Diegene kan bekijken of je in aanraking komt voor het kopen van een tweede woning. Weet goed waar je aan begint en waar je rekening mee moet houden. Het zal zonde zijn als je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Tweede huis kopen in het buitenland? Bekijk dan de regels die gelden voor het desbetreffende land.