Onderhandelen over aankoop tweede woning

geplaatst op 24-01-2019
 Tweede woning 
alt

Wanneer u eindelijk uw tweede huis gevonden heeft, waar dat dan ook mag zijn, en u wilt over gaan tot de aankoop, komt er altijd een belangrijk iets aan bod. Bij een huis kopen hoort natuurlijk een prijs betalen. Hoe hoog die prijs uiteindelijk gaat worden, heeft u deels zelf in de hand. Vanzelfsprekend heeft u te maken met een vraagprijs, maar hier kunt u in veel gevallen nog heel wat euro’s van af halen door op een slimme manier en goed te onderhandelen. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw tweede woning, zodat er ook nog geld overblijft om het huis in te richten of zodat u een extra setje vliegtickets kunt boeken om naar uw tweede woning af te reizen. U kunt als kopende partij het meeste profijt behalen door flink af te dingen. Daarbij komt nog dat iemand die (veel) te veel betaald heeft voor een tweede woning (in het buitenland) zich bedonderd en opgelicht zal voelen en dat is absoluut niet het gevoel dat u wilt overhouden aan het kopen van een tweede huis. Een tweede huis is immers om van te genieten en niet om last van te hebben.

Het verschil tussen de situaties in Nederland en in het buitenland

Een (tweede) huis kopen in Nederland gaat vaak op een manier die afwijkt van hoe dat in andere landen gebeurt. In Nederland heeft u na het tekenen van het koopcontract vaak nog geruime tijd de tijd om na te denken over uw reeds gedane aankoop en om deze alsnog terug te draaien. In het buitenland gaat dat vaak anders. Daar doet u in sommige gevallen al veel eerder definitief uitspraak over de prijs en zit u er sneller aan vast. Hoe de wet- en regelgeving op dit gebied is kan sterk per land en soms zelfs gemeente verschillen. Het is raadzaam om dit tot op de bodem uit te zoeken voor het land en de gemeente waar u een huis wilt gaan kopen in de toekomst. Op die manier vermijdt u nare verrassingen en zaken die u wel wat eerder had willen weten. Wanneer u op de hoogte bent van de wet- en regelgeving, kunt u ook pas op gepaste en juiste wijze onderhandelen over de prijs van de tweede woning. Verdiep u dus in de rechten en plichten die u als koper heeft en hoe deze rechten en plichten voor de verkopende partij zijn. Makelaars kunnen uit naam van een kopende partij werken en uit naam van een verkopende partij. Zo nu en dan wordt daar mee gespeeld, wat uiteraard niet netjes is. Dat betekent dat sommige makelaars zich voordoen als aankoopmakelaar, maar ze worden eigenlijk door de partij die de woning verkoopt betaald. Dit kan dan voor u als kopende partij betekenen, dat u meebetaalt aan de makelaar, doordat de prijs van de woning hoger uitvalt door inbegrip van de makelaarskosten die de verkopende partij erbij heeft geteld.

Experts inschakelen om tot een marktconforme prijs te komen

Er zijn een aantal zaken die u kunt doen en waar u rekening mee kunt houden bij het bepalen van de waarde van de woning. Zo kunt u een bouwkundige inspectie laten uitvoeren op de woning die u op het oog heeft als uw tweede woning. Een bouwkundige inspectie kan verborgen gebreken (zoals lekkages en slijtage van de constructie) aan het licht brengen. Dankzij een bouwkundige inspectie staat u dan ook vaak steviger in de schoenen en bent u op de hoogte van eventuele gebreken die de waarde van de woning verminderen. Zelf ziet u vaak al snel dit soort gebreken over het hoofd. Natuurlijk is een bouwkundige inspectie niet kosteloos, maar u loopt, mede dankzij een bouwkundige inspectie, veel minder risico op het kopen van een kat in de zak. Uiteraard is het altijd van belang om te werken met experts die te vertrouwen zijn, vraag dan ook gerust naar hun certificaten en papieren als dat nodig is in uw situatie en in het land waarin u een tweede huis gaat kopen. De verkopende partij zal u natuurlijk vertellen wat u wilt horen om zelf een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor zijn of haar woning, dus geloof deze niet klakkeloos op zijn woord.

Toch de fout ingegaan…?

Mocht het toch mis zijn gegaan en u komt er te laat achter dat u te veel heeft betaald voor uw tweede huis, dan is het begrijpelijk dat u zich opgelicht zult voelen. Besef echter wel dat het nu eigenlijk al te laat is en dat juridische stappen ondernemen u misschien meer tijd, geld en moeite zal kosten dan u lief is. Daarnaast staat u niet zeer sterk en zijn uw kansen op gelijk in de rechtszaal in veel gevallen vrij klein. Dit zult u dan moeten accepteren, hoe vervelend dat ook kan zijn. Natuurlijk kunt u altijd met een advocaat in gesprek gaan om te kijken hoe de kansen voor u zijn en wat voor uw persoonlijke situatie geldt. Naar aanleiding van zo’n gesprek kunt u dan besluiten wat u gaat doen.