Tips: inbraakbeveiliging voor vakantiehuizen

geplaatst op 11-01-2019
 Tweede woning 
alt

Vakantiewoningen vormen niet zelden een (eenvoudig) doelwit voor inbrekers. Hoe mooi je vakantiewoning namelijk ook mag zijn, je kan er in de praktijk niet omheen dat ze gedurende een bepaalde periode van het jaar waarschijnlijk niet bewoond is. In dit geval zien inbrekers vaak hun kans schoon om een deel van de inboedel buit te maken. Omwille van deze reden is het altijd interessant om goed na te denken over de beveiliging van je vakantiewoning. Let wel, je dient er op dit vlak altijd rekening mee te houden dat het hierbij niet gaat om een gewoon huis waar je alleen maar zelf in woont. Het feit dat je je tweede woning gaat verhuren aan derden zorgt er immers voor dat je bijvoorbeeld het gebruik van camera's aanzienlijk dient te perken. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over de mogelijkheden op vlak van inbraakbeveiliging voor jouw vakantiewoning? Lees dan snel verder!

Beveiligde ramen en deuren van je vakantiewoning

Een cruciaal aspect op vlak van inbraakbeveiliging welke bovendien geen geld kost is om zoveel mogelijk de ramen en deuren in je tweede huis gesloten te houden. Dit geldt bovendien voor alle toegangen tot de woning, dus ook voor een klein zolderraam. Een beetje een geslepen inbreker heeft doorgaans geen moeite om zich door een klein, openstaand zolderraam te wurmen of deze open te breken. Een extra aandachtspunt heeft betrekking tot de sloten die in je vakantiewoning worden geïntegreerd. Door te kiezen voor sloten met een veiligheidsniveau 2 of 3 wordt er namelijk voor gezorgd dat inbrekers deze veel minder eenvoudig kunnen openbreken. Uiteraard zijn dergelijke sloten wel net wat duurder.

Zorg voor een zichtbare alarminstallatie

Het feit dat je in een recreatiewoning binnenshuis geen camera's mag plaatsen (zeer belangrijk!) betekent uiteraard niet dat er geen zichtbaar afschrikmiddel kan worden voorzien. Geen enkele gast die in je vakantiewoning verblijft zal er dan ook iets op tegen hebben wanneer je een alarminstallatie ergens netjes in het zicht hangt. Een zichtbaar alarmsysteem kan inbrekers afschrikken, maar zorgt er wel voor dat deze buiten het bereik wordt gehangen. Indien ze te zichtbaar is en bovendien eenvoudig kan worden gedeactiveerd zal en doorwinterde inbreker hier wellicht niet zoveel problemen mee hebben.

Zorg voor een goede buitenverlichting

Een relatief eenvoudige, maar vaak verrassende efficiënte tip voor wat het beveiligen van een vakantiehuis betreft heeft betrekking tot het voorzien van goede, heldere buitenverlichting. Dit niet in het minst bij de deuren die toegang bieden tot de woonst, zowel voor- als achteraan. De deuropening is bovendien één van de weinige plaatsen waar je ook bij een vakantiewoning een beveiligingscamera kan en mag voorzien. Let wel, je moet er rekening mee houden dat de stoep aan de voorkant van het huis niet zichtbaar mag zijn. Hang je een camera aan de achterzijde van het huis? Dan mag er absoluut geen inkijk zijn in de tuin van het de vakantiewoning. Hoe dan ook zorgt een goede, heldere buitenverlichting op zich doorgaans voor een prima schrikeffect. Een extra tip op dit vlak kan zijn om te werken met buitenlampen die beschikken over een infrarood bewegingsmelder.

Bewaar de toegangssleutels niet op voor de hand liggende plaatsen!

Ook vandaag de dag komt het nog steeds zeer vaak voor dat eigenaars van een vakantiewoning er voor kiezen om de toegangssleutels tot hun woning bijvoorbeeld onder de deurmat te leggen of op de bovenkant van het deurkozijn. Het spreekt voor zich dat dit alles behalve een interessante keuze is. Potentiële inbrekers zullen deze plaatsen namelijk ook bekijken en kunnen zich op deze manier zonder zichtbare schade aan te brengen perfect toegang verschaffen tot jouw vakantiewoning. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende alternatieven beschikbaar die wel veilig zijn om toe te passen. Een bekend voorbeeld van een dergelijke toepassing is het inzetten van een beveiligde toegangsbox. In dit geval kunnen gasten uitsluitend met behulp van een code het kastje openen waar de toegangssleutels in terug te vinden zijn. Zorg er in dit geval wel altijd voor dat de code regelmatig wordt veranderd. Alleen zo voorkom je dat je alsnog met een inbraakrisico te maken krijgt.

Kies voor inbraakwerend glas in je vakantiewoning

Niet alleen de sloten, maar zeker ook het glas zijn vatbare elementen in jouw vakantiewoning voor wat het risico op een potentiële inbraak betreft. Maak je in jouw recreatiehuis nog steeds gebruik van ouderwets enkel- of dubbel glas? In dat geval is de tijd misschien wel aangebroken op daar verandering in te brengen. Door te kiezen voor hoogrendements- en inbraakwerend glas wordt er namelijk niet alleen voor gezorgd dat het risico op inbraken kan worden ingeperkt, daarnaast is het ook nog eens zo dat je kan besparen op de jaarlijkse kostprijs van de energiefactuur. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap en heb je bovendien jouw investering in inbraakwerend glas in geen tijd terugverdiend.