Vakantiehuis verhuren tijdens afwezigheid

geplaatst op 28-05-2019
 Tweede woning 
alt

Wat doe je met je huis als je zelf in het buitenland verblijft? Een optie kan zijn je huis tijdelijk te verhuren. De ervaringen die mensen hiermee hebben zijn wisselend. Slaagt de ene huizenbezitter er in het huis jarenlang en zonder enig probleem te verhuren, daar levert het een ander slechts doffe ellende op.

Verkoop, verhuur of leegstand

Als je zelf naar het buitenland vertrekt kun je besluiten je woning te verkopen, te verhuren, leeg te laten staan of een tussenoplossing te zoeken.  Voor alle opties is iets te zeggen. Verhuur je de woning, dan weet je je verzekerd van een maandelijkse huursom én weet je dat je een plek hebt mocht je terugkeren naar eigen land. Of verhuren voor u de beste oplossing is valt en staat met de huurder. Is die betrouwbaar en ligt je huis op een gewilde locatie dan is verhuren een prima optie. Ook kortdurende verhuur werkt vaak – bewezen – goed. Vaak ligt de prijs waarvoor je de woning verhuurt hoger dan de prijs van de hypotheek. Kassa dus, al stijgen aan de andere kant ook de kosten. Zo is de huur opslagruimte erg duur mocht je ervoor kiezen om bepaalde spullen daar op te slaan. Voor de huur van een opslagruimte is het erg belangrijk dat je verschillende aanbieders goed met elkaar vergelijkt.

Ook nadelen aan de verhuur van je huis

Er kleven ook nadelen aan het verhuren van je tweede woning. Dat zijn onder meer de kosten die variëren van regulier onderhoud en de gemeentelijke belastingen en verzekeringen.  Verhuur jij je huis, dan wordt het huis als een bedrijfspand beschouwd en dat vraagt om het afsluiten van een ander type verzekering voor opstal en brand. Nog iets: als je je woning verhuurt dan is het niet langer mogelijk de hypotheekrente van de belasting af te trekken. Bovendien is het zo dat als je zelf het huis in Nederland aanhoudt, je ook gewoon belastingplichtig blijft.

Wie beheert het huis?

Dan is er ook nog de factor beheer. Verhuur jij je huis dan weet je dat erin geleefd wordt en dat er dus van alles kan gebeuren. Er kan ingebroken worden, de waterleiding kan stuk gaan of er moet een nieuwe badkamer aangelegd worden. Omdat je zelf in het buitenland zit, is het handig een beheerder voor je huis aan te stellen. Dit kan iemand uit de kennissenkring zijn, verstandiger is het om in zee te gaan met een bedrijf dat dan alle beheertaken op zich zal nemen. Het inschakelen van zo’n bureau kost je dus ook weer geld. Kies je voor verhuur, dan heb je wel toestemming nodig van je bank en als je een of twee keer per jaar naar Nederland komt, dan kun je dus niet in je eigen huis terecht. Bovendien is het maar de vraag dat als je permanent terugkeert, je de huurders nog wel uit het huis krijgt.