Huizenprijzen België 2016 & 2017

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Als we kijken naar de huidige economische situatie in Europa in het algemeen in zoomen we in op België, dan kijken we hierbij vaak naar de werkgelegenheid, koopkracht, staatsschulden, maar ook de regullier huizenmarkt en verkoop van recreatiewoningen is een goede indicator om te zien hoe een land er economisch voor staat. In tijden van crisis wordt al snel zichtbaar dat de lokale huizenmarkt in elkaar zakt, omdat mensen bang worden om te kopen, en verkopers bang zijn om het huis niet te kunnen verkopen, waardoor zij enorm in de prijs (en waarde) zakken. Hoewel het natuurlijk belangrijk is om naar de Nederlandse huizenmarkt te kijken, zijn ook andere Europese landen een goede weerspiegeling van de totale Europese financiële gezondheid.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar ons buurland België. Uit verschillende rapporten die eerder zijn verschenen bleek dat de Belgische huizenmarkt tot de duurste van Europe behoort. Uit dit soort rapporten blijkt dan ook dat de algemene voorspelling is dat de Belgische huizenprijzen de komende jaren zullen dalen, omdat de tweede huizen in België simpelweg overgewaardeerd zijn. Door de vraag naar huurwoningen en de lage rente, komen prijzen voor vastgoed onder druk te staan.  Alle berichten die er te vinden zijn over de verschillende huizenmarkten binnen Europa zij trouwens gebaseerd op verwachtingen en analyses. Dit wil zeggen dat het beeld erg realistisch is, maar desondanks kan de situatie snel genoeg weer veranderen. Met name de huizenmarkt een gevoelig gebied binnen de economische situatie van een land. Hoewel er voor België in de eerste instantie een sterke daling in 2015 en 2016 werd voorspeld, hebben verschillende instanties deze voorspellingen inmiddels iets bijgesteld. De daling in 2015 is van 3,5 procent bijgesteld naar 2 procent, en van 2,5 naar 0,5 procent voor 2016.

Het aanpassen van de verwachtingen heeft te maken met het economische herstel wat België momenteel beleefd, wat beter is dan verwacht. Ook de voorwaarden om een lening af te sluiten blijven gunstig, wat de overstap naar een woning ook voor jonge huishoudens en startende kopers/huurders makkelijker maakt. Het feit dat de prijzen in 2016 toch nog iets zullen kunnen dalen is een gevolg van de afbouw van de woonbonus (de Belgische hypotheekrenteaftrek). Voor 2017 voorspelt de kredietbeoordelaar Standard en Poor een voorzichtige stijging van 2 procent.

Voor heel Europa geldt het afgelopen jaar en voor 2016 een gemiddelde stijging van rond de 1,5 procent. Hier zijn echter enorme uitschieters bij, zoals een stijging van maar liefst 13 procent in Zweden, maar een daling van tussen de 2 en 5 procent in onder andere Frankrijk en Italië. Ook de crisis in Griekenland heeft een grote impact gehad op de Europese huizenmarkt. België is door de jaren heen redelijk stabiel gebleven.

Ook in de tijdens van grote financiële crisis, dus de jaren vanaf 2008, bleef België stabiel wat de huizenprijzen betreft. Echter nu de Europese economie weer aantrekt zien we deze stijging ook minder duidelijk. Eind 2015 verscheen er echter een nieuw rapport van Logic Immo, een Belgisch blog over vastgoed in Europa, waarbij zelfs werd gesproken over een stijging in 2015. België liet een milde stijging van 0,8 procent zien het afgelopen jaar, en zal dus naar schatting ook in 2016 en 2017 deze lijn doorzetten.

Update:
We zien ook in de periode 2018 tot 2024 dat de verkoopprijzen van tweede woningen in België gestaag doorgroeien. Het aanbod is wel een stuk breder geworden met voor verschillende budgetten mogelijkheden om een eigen huisje aan te schaffen. Ook de financieringsmogelijkheden zijn in de ontwikkeling meegegaan en deze trend zal voorlopig aanhouden. 

De aankoop van een tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tips voor een goede verhuur van je huisje

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen