Informatie bieden op tweede huis in Noorwegen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Zoek je absolute rust? Koop een recreatiewoning in Noorwegen!

Het kopen van een tweede huis in het buitenland is hartstikke leuk, maar ook heel spannend. Ieder land heeft immers weer zijn eigen wetten en regels als het gaat om het kopen of verkopen van huizen. Je moet daarom nooit overhaast te werk gaan en je altijd goed voorbereiden. Als je erover denkt om een tweede huis te kopen in Noorwegen geldt dit net zo goed. Noorwegen is weliswaar zeer modern, het kopen van een woning gaat hier anders dan bij ons. Ook zijn er bepaalde aandachtspunten waar je als buitenlander niet zo snel erg in hebt. Daarom hebben wij dit artikel voor jou geschreven. Hierin geven we jou wat meer informatie over het koopproces zelf en een aantal handige tips en aandachtspunten.

  • Bepaal van tevoren hoeveel je kunt betalen voor een huis.
  • Neem de tijd om je oriënteren op de huizenmarkt.
  • Vraag altijd een taxatierapport op.
  • Zorg dat je het huis zelf gezien hebt.
  • Onderwerp het huis aan een grondige inspectie.
  • Regel voordat je gaat bieden een financieringsbewijs.

Bepaal van tevoren hoeveel je kunt betalen voor een huis

Je begint je zoektocht natuurlijk met bepalen hoeveel je maximaal kunt betalen voor een huis. Uiteraard geldt dit ook in Nederland. Toch zijn er aantal zaken die meespelen als je je budget bepaald voor een tweede huis in Noorwegen. Zo is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om als buitenlander in Noorwegen een financiering rond te krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat er slechts een beperkt aantal hypotheekvormen zijn. En die zijn niet per definitie geschikt in jouw specifieke situatie. Ga daarom eerst in gesprek met de bank om uit te vinden wat de mogelijkheden zijn. Pas dan weet je hoeveel je in werkelijkheid uit kunt geven aan jouw tweede huis in Noorwegen.

Neem de tijd om je te oriënteren op de huizenmarkt

Op internet vindt je talloze websites waarop Noorse huizen door makelaars worden aangeboden. Staar je niet blind op één website, maar raadpleeg zoveel mogelijk verschillende websites. Je zult ontdekken dat de prijzen nogal kunnen variëren. Dit komt omdat sommige veel websites zich vooral richten op een bepaalde regio’s. In de steden kunnen de huizen bijvoorbeeld flink aan de prijs zijn. Maar zeker op het Noorse platteland vindt je huizen die naar onze maatstaven zeer goedkoop zijn. En ook hierin verschillen de prijzen weer per regio. Oriënteer je dus eerst goed, en neem hiervoor de tijd. De kans is groot dat je hierdoor uiteindelijk een betere en weloverwogen keuze kunt maken.

Vraag altijd een taxatierapport op

Heb je interesse in een bepaalde woning? Dan raden we je aan om altijd een taxatierapport op te vragen. Je kunt hiervoor heel eenvoudig een telefoontje plegen en ze sturen het rapport vervolgens naar jou op. In het rapport vindt je gegevens over een aantal belangrijke kwesties. Er staat bijvoorbeeld in hoeveel geld je maximaal mag lenen om dit huis te kunnen kopen. Ook vindt je hierin de waarde waarop het huis is getaxeerd. Ten slotte vindt je in het taxatierapport de vraagprijs van het huis. Je moet deze vraagprijs niet vergelijken met de vraagprijs zoals wij die kennen in Nederland. Het gaat hier meestal om een bedrag wat overeenkomt met de taxatiewaarde van het huis. Maar uiteraard wil de verkopende partij veel meer krijgen voor het huis dan alleen de taxatiewaarde. Zie deze vraagprijs dus meer als een soort ‘lokkertje’ om jouw interesse te wekken. Ligt de vraagprijs lager dan de taxatiewaarde? Dan wil dit meestal zeggen dat de verkopende partij haast heeft met de verkoop. En hier kun jij natuurlijk van profiteren in de onderhandelingsfase.

Zorg ervoor dat je het huis zelf gezien hebt

Voordat je gaat bieden moet je ervoor zorgen dat je het huis met eigen ogen gezien hebt. Dat klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen laten zich op basis van een advertentie toch verleiden tot het doen van een bod. En we weten allemaal dat je in de advertentie een zeer rooskleurig beeld voorgespiegeld krijgt. In sommige gevallen kan dit beeld tamelijk ver liggen van de werkelijkheid, ook als het gaat om een huis in Noorwegen. Ga dus altijd een keer naar het huis kijken en voel je niet bezwaard om het desnoods nog een tweede keer te gaan bezichtigen. De kans is groot dat je dan weer dingen opvallen die je in eerste instantie niet had gezien.

Onderwerp het huis aan een grondige inspectie

Als je in Noorwegen een woning koopt is de verkoper aansprakelijk voor eventuele gebreken. Maar als koper heb jij wel de plicht om het huis voorafgaand aan de koop zelf ook aan een inspectie te onderwerpen. En dat is niet voor niets. Op het platteland vindt je heel wat huizen met verborgen gebreken. Oftewel: gebreken die je pas opmerkt bij een grondige inspectie. En als je hier zelf niet zo deskundig in bent is het verstandig om een bouwkundig expert in te schakelen. Er zijn een aantal zaken waar je bij een inspectie op moet letten. Om te beginnen de geur in het huis. Als het uitzonderlijk zuur ruikt, moet je je afvragen of er misschien spraken is van schade door houtrot. Ook loslatende tegels kunnen wijzen op schade door rotting. Een ander belangrijk punt is het elektriciteitsnetwerk. Zeker in een oud huis kan de elektra behoorlijk verouderd en gebrekkig zijn. Dit kan gevaarlijk zijn en je zult dit dan ook moeten repareren. Met dit soort reparaties zijn over het algemeen veel kosten gemoeid. Belangrijk om te weten dus. Een ander punt waar je op moet letten is de afvoer. Vooral bij de oudere Noorse huizen is de afvoer vaak gebrekkig. Dit kan tot gevolg hebben dat het fundament van het huis beschadigd raakt. Omdat de Noorse winters koud zijn zal je veel moeten stoken om het huis te verwarmen. Het is daarom nuttig om te weten hoe het gesteld is met de isolatie van het huis. Want hoe beter de isolatie, hoe goedkoper het voor jou uit zal pakken. Let hierbij ook op de kwaliteit van de ramen. In de hoeken van de ramen kun je meestal aflezen hoe oud ze zijn. Net zoals in Nederland is het ook in Noorwegen verstandig om even kritisch naar de badkamer te kijken en eventuele vochtschade op tijd te signaleren. Door de weersomstandigheden in Noorwegen heeft het dak van een huis doorgaans veel te lijden. Het is daarom een must om ook het dak te inspecteren. Als het dak niet goed onderhouden is zal het waarschijnlijk vervangen moet worden. En dat is net als in Nederland een zeer kostbare aangelegenheid.

Regel voordat je gaat bieden een financieringsbewijs

We noemden eerder al dat het soms lastig is om de financiering van een huis in Noorwegen rond te krijgen. Ga daarom nooit bieden zonder dat je hier uitgebreid naar hebt geïnformeerd. Je moet op zijn minst een financieringsbewijs van de bank hebben. Je kunt dan tijdens het biedproces aantonen dat je het huis kunt betalen en het is meteen duidelijk hóe je dit wilt gaan doen.

Hoe gaat het bieden in zijn werk?

Heb je een woning gevonden en alle eerder genoemde stappen doorlopen? Dan kun je overgaan tot het uitbrengen van een bod. Je bent van overheidswege verplicht om dit bod schriftelijk te doen. Het mag eventueel ook per fax. Als je eenmaal een bod hebt uitgebracht is dit bindend. Dat wil zeggen dat je er aan vast zit, tenzij de acceptatietermijn is verstreken. Ga dus nooit impulsief bieden en zéker niet op meerdere huizen tegelijkertijd. Als jouw bod geaccepteerd wordt zit je immers met de gebakken peren.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn bod wordt geaccepteerd?

Het bieden op een huis in Noorwegen is een soort strategisch spel. Soms kunnen een tactisch bod en een beetje bluf heel veel opleveren. De volgende twee tactieken willen we je niet onthouden:

  • Stel voorwaarden aan een bod.
  • Maak het bod aantrekkelijk.

Stel voorwaarden aan een bod

Als je het idee hebt dat er weinig andere gegadigden zijn kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bod uit te brengen wat slechts een bepaalde termijn geldig is. Hiermee dwing je de verkopende partij om snel een beslissing te nemen. Als de verkoper het huis graag snel kwijt wil, kan dit heel gunstig uitpakken. Maar als dit niet het geval is kan het ook het omgekeerde effect hebben. De verkoper kan dan bijvoorbeeld geïrriteerd raken en jouw bod terzijde schuiven. En dan sta je in één keer buitenspel. Denk dus zorgvuldig na over jouw volgende zet.

Maak het bod aantrekkelijk

Een andere tactiek is om jouw kansen te vergroten met een aantal gunstige betalingsvoorwaarden. Normaliter hanteert met een regel van 10% bij het afsluiten van het contract en de rest bij de overdracht. Je kunt er echter voor kiezen om jouw bod aantrekkelijker te maken door aan te geven dat je een deel van het geld contant wil betalen.

Het bod is geaccepteerd, wat nu?

Stel, je doet een bod en de koper gaat hiermee akkoord. Geweldig nieuws natuurlijk. Maar hoe gaat het nu verder? Om te beginnen moet er natuurlijk een koopcontract worden opgesteld. Laat dit altijd doen door een makelaar of een advocaat. Dan heb je de zekerheid dat het document juridisch goed in elkaar zit en je jezelf niet op de één of andere manier ongewild benadeeld.

Conclusie

Het kopen van een huis is altijd een spannend proces. Dat geldt net zo goed voor het kopen van een tweede huis. Zeker als het gaat om een buitenlandse woning. Je hebt dan namelijk ook nog eens te maken met hele andere wetten en regels waar je niet thuis in bent. Je moet je daarom extra goed voorbereiden en geen impulsieve beslissingen nemen. Neem de tijd om je te oriënteren op de huizenmarkt zodat je weet welke regio jouw voorkeur heeft. Ook moet je nooit aan het biedproces beginnen zonder eerst met de bank te hebben gesproken. Het is tamelijk lastig om in Noorwegen een huis te financieren en je kunt er daarom maar beter zeker van zijn dat je een toezegging van de bank hebt. Dan weet je pas hoeveel je werkelijk kunt spenderen aan een huis. Als je een mooi huis hebt gevonden moet je altijd een taxatierapport opvragen. Dan weet je hoeveel het huis waard is hoe je het biedproces kunt beginnen. Doe dit overigens niet zonder eerst het huis te hebben gezien. Een advertentie is meestal geen goede representatie van de werkelijkheid. Schroom ook niet om het huis tijdens een bezichtiging aan een grondige inspectie te onderwerpen, desnoods samen met een bouwkundig expert. Eventuele verborgen gebreken kun je dan tijdig signaleren. Is het huis in orde en wil je gaan bieden? Realiseer je dan dat jouw bod bindend is. Als jouw bod geaccepteerd wordt zit je er dus aan vast. Ga daarom niet halsoverkop ergens op bieden en zeker niet op meerdere huizen tegelijk. Wat we je verder nog mee willen geven is dat het bieden op een Noors huis eigenlijk soort strategisch spel is. In dit spel is het belangrijk dat jij goed geïnformeerd bent en indien de mogelijkheid zich voordoet, een tactisch bod kunt doen. Met een beetje (verstandige) bluf kun je heel ver komen als je een tweede huis wilt kopen in Noorwegen.

7 nuttige tips voor een vakantie in Polen

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Regelgeving verhuren tweede woning Oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen