Recreatiewoning kopen - check de beheerder

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een beheerder, cruciale spil op een recreatiepark

Misschien bent u de eigenaar van een tweede huis en herkent u zich in de kop van het artikel. Ik hoop voor u dat dit niet het geval is want bij herkenning zult u vermoedelijk ook lijden onder het juk van de beheerder die de regio voert op het vakantiepark waar u een recreatiewoning heeft aangeschaft.
Misschien is het zo dat u op midden in het oriëntatieproces voor de aanschaf van een tweede huis zit en dan is het ook zeker om dit epistel even rustig door te nemen. Wellicht zitten er bruikbare tips bij en voorkomt u hiermee de aanschaf op een wat op het eerste gezicht een leuk vakantiepark lijkt, maar bij nader inzien een park is welke gebukt gaat onder allerlei problemen waar de beheer/eigenaar van het debet aan is.

Waarom is dit artikel tot stand gekomen

Het is zo dat er eigenlijk wel maandelijks mensen contact opnemen met Recreatiewoning.nl met vragen over problemen die er spelen ten aanzien van het in eigendom hebben van een tweede woning op het desbetreffende vakantiepark.
Vaak zijn deze mensen als jarenlang bezitter van een recreatiewoning en is er stukje bij beetje meer irritatie gekomen jegens de parkeigenaar. Dit mondt dikwijls uit in een geschil en zo komen deze mensen uiteindelijk via een zoektocht op het internet uit bij onze website. Nu is Recreatiewoning.nl een adverteerkanaal voor partijen die hun tweede woning willen aanbieden ter verkoop dan wel ter verhuur. En kunnen we de woningeigenaar met dit soort zaken niet direct voorthelpen. Wel trachten wij ze door te verwijzen naar de juiste partijen die ze kunnen voorthelpen in het proces.
Maar door het contact met de bezitter van een recreatiehuis op een park bemerken we wel hoeveel irritatie er zit en hoe het contact tussen de eigenaar van een huisje en de beheerder van een bungalowpark van kwaad tot erger gaat. Sommige mensen geven ook aan dat ze geen stap meer op pak zetten en dus geen gebruik meer maken van hun vakantiehuis. Dit omdat ze alle plezier zijn verloren en de parkeigenaar niet meer kunnen zien of luchten.  Dit is natuurlijk niet de insteek van de mensen die een recreatiewoning hebben aangekocht.

De beheerder kan een vakantiepark maken en breken

Als je een vakantiewoning wilt aanschaffen op een recreatiepark dan is dit meer dan de aanschaf van een stukje grond met daarop een huisje.
Naast de daadwerkelijke aankoop zijn er allerlei secondaire contracten met al dan niet een juridische strekking. Denk aan het lid worden van een V.V.E., er is een beheerder regelement en u betaalt een vergoeding aan de beheerder waar tegenover rechten ook plichten voor deze persoon bestaan.
Maar er zijn helaas nog wel eens beheerders die een loopje nemen met de regelementen en naarmate de jaren verstrijken steeds meer hun eigen weg gaan.
Dit kan op allerlei gebieden zijn, denk dan aan te hoge energiekosten in rekening brengen, het niet goed onderhouden van het recreatiepark, of bijvoorbeeld van verhuur van uw vakantiehuis aan derden dat de beheerder niet de afspraken van de sleuteloverdracht nakomt of uw tweede huis niet controleert bij het uitchecken van de huurders.
Als u overweegt op een bepaald vakantiepark een 2de woning aan te schaffen lees dan eerst alle contracten goed door en laat dit bij voorkeur ook doen door iemand met juridische kennis van deze materie. Iemand inhuren voor dit soort zaken is uiteraard niet goedkoop maar gezien de aankoop die u overweegt is deze persoon zijn geld over het algemeen meer dan waard! Erg verstandig dit te doen voordat u de koopovereenkomst daadwerkeling van uw handtekening voorziet.

Hoe kunt u een recreatiepark met een “foute” beheerder herkennen?

Als u serieus met uw zoektocht naar een tweede huis bezig bent wilt u natuurlijk graag weten wat voor eigenaar/beheerder er op het park zit. Natuurlijk wilt u ook weten of deze partij zijn werk goed doet en u als eventuele toekomstige bezitter van een recreatiewoning zonder zorgen kunt genieten van uw recreatieve vastgoed.
Als een bepaalde vakantiewoning en recreatiepark u zodanig aanstaat dat u sterk overweegt over te gaan tot aankoop dan is het zaak wat meer te weten te komen over de parkbeheerder.
Dit kunt u doen door persoonlijk met hem kennis te maken, maak een afspraak of loop tijdens uw oriëntatie bezoek de receptie eens binnen. Een eerste indruk is vaak belangrijk en met een kort gesprekje kunt u veel te weten te komen.
Hoe ziet het recreatiepark eruit ? De beheerder is doorgaans belast met zaken als de openbare voorzieningen op een park. Ook het bijhouden van de infrastructuur en groenvoorzieningen vallen meestal onder zijn takenpakket. Hoe is de kwaliteit hiervan ?
Als u rondloopt op het vakantiepark dan is de kans groot dat u mensen treft die reeds eigenaar zijn van een tweede huis op het complex. Knoop eens een praatje aan met deze woningeigenaren, dit zijn mensen die goed weten hoe het reilt en zeilt en wat de ervaringen aangaande de beheerders zijn. Doe uw huiswerk als u overweegt om een huisje te kopen op het park.
Surf ook eens over het internet op zoek naar informatie over het desbetreffende bungalowpark en zijn eigenaren. Het kan zo maar zijn dat je op deze manier relevante informatie kunt vinden.  Kijk wel goed of de informatie ook actueel is!

Wat te doen tegen een beheerder die zijn afspraken niet nakomt

Als eigenaar van een recreatiewoning op een vakantiepark zult u waarschijnlijk deel uitmaken van een V.V.E. Via deze vereniging heeft u contact met de andere huizeneigenaren en de beheerder.
Zodoende is het mogelijk om in goed overleg zeken bespreekbaar te maken en op deze manier tot een oplossing te komen voor eventuele spelende irritaties.
U kunt de beheerder wijzen op problemen die spelen op het recreatiepark en waar hij en/of zij als eigenaar een belangrijke rol in kan spelen. Als de beheerder(s) van goede wil zijn dan zullen ze op zijn minst willen meedenken hoe in goed overlegt verbeteringen door te voeren die het niveau van het park en/of het comfort van de bezitters van een tweede woning ten goede komen.
Mocht het zo zijn dat u in conclaaf gaat met een parkeigenaar die afspraken niet nakomt en waarmee geen zinnige discussie mogelijk is dan is het te overwegen om met de andere woningeigenaren juridische hulp in te schakelen om zodoende tot betere afspraken te komen en een correcte naleving van de regelementen.
Als eigenaar van een tweede huis op een recreatiepark heeft u niet allen plichten maar zeer zeker ook rechten!

Vakantie aan Nederlandse kust populairder

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Vakantiepark Borgo Coste in Le Marche, Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen