10 Bespaartips voor en tijdens je vakantie

geplaatst op 04-01-2016
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
 Camping 
alt

Vrijwel niets is leuker dan reizen. Je ziet de wereld, je gaat vaak naar het mooie weer en je geniet van een andere cultuur. Helaas is reizen vaak wel duur. Je kunt daarom beter je vakantie-uitgaven een beetje beperken, zonder dat je plezier in moet leveren. Met behulp van deze 10 bespaartips gaat je dat ongetwijfeld lukken.

1. Bellen via het internet

Als je van plan bent om iemand te bellen in het buitenland, kun je dat het beste via de smartphone doen met Whatsapp of Skype. En dan uiteraard niet via het mobiele netwerk, maar via Wi-Fi. Dit kost je dan helemaal niets. Als je dan toch gewoon wilt bellen, kun je het beste een mobiel abonnementje afsluiten die speciaal is voor het buitenland. Op deze manier kun je goedkoper bellen naar Nederland.

2. Wissel overnachtingsplaatsen met elkaar af

Vakantieresorts bieden een hoop luxe en comfort, maar je betaalt er ook vaak dik voor. Je kunt best af en toe een beetje afwisselen. Helemaal als je een hele dag weg bent, kun je beter kiezen voor een goedkopere vakantiewoning. Wist je dat veel particulieren ook vakantieaccommodaties verhuren. Je verblijft dan in een huisje met daarbuiten maar weinig faciliteiten. Maar voor alles extra betaal je indirect ook, dus minder voorzieningen heeft als voordeel dat je ook bespaart op de huurprijs. 

3. Pin grote bedragen

Buiten Europa moet je vaak forse bedragen betalen voor het pinnen van vreemde valuta. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk in een keer pinnen als je op een ander continent de vakantie doorbrengt. Je kunt dan een beetje geld in je portemonnee meenemen en de rest van het geld in een kluis laten. Want veel vakantiehuizen bieden deze veilige voorziening tegenwoordig!

4. Afdingen hoort erbij

In het buitenland ziet men dat je een toerist bent en daardoor betaal je de hoofdprijs. Wees vooral niet bang om af te dingen. Je kunt gerust wat lager inzetten dan er gevraagd wordt. Wel is het ene land het andere niet dus zoek van te voren uit welke gebruiken lands eigen zijn.

5. Ga eens met het openbaar vervoer

Taxi’s zijn over het algemeen erg duur, vooral in westerse landen. Als je steeds taxi’s neemt dan kan het bedrag best hoog oplopen. Verdiep je daarom eens in het openbaar vervoer om zo geld te besparen. In tal van landen zijn er andere vormen van vervoer die maar een fractie kosten of zelfs geheel gratis zijn.

6. Toeristische plekken zijn duur

Tijdens je vakantie mag je natuurlijk niet de leukste bezienswaardigheden overslaan, maar op deze plekken is het vaak ook een stuk duurder. Koop daarom daar liever geen souvenirs of eten en drinken. Het is daar vaak vele malen duurder dan op een niet-toeristische plek.

7. Vermijd tolwegen

Mocht je met de auto op vakantie gaan, moet je er eigenlijk voor zorgen dat je tolwegen vermijdt. Door je route slim in te plannen kun je flink geld besparen. Bovendien is het veel leuker om te reizen over landelijke weggetjes en zo als het vakantiegevoel te ervaren. Je dient er wel rekening mee te houden dat de reistijd vermoedelijk op zal lopen. Weeg tussen eerste de voor- en nadelen tegen elkaar af voor te kiezen voor een alternatieve route.

8. Goedkoop tanken

Check van te voren waar de brandstofprijzen het goedkoopst zijn, anders ben je veel te veel geld kwijt aan brandstof. Tanken aan de snelweg is doorgaans duurder dan in een lokaal dorpje. Ook per land kan het nogal verschillen. Moet je toch in een grensgebied tanken bekijk dan van te voren in welk land je dat het beste kan doen.

9. Haal boodschappen bij de supermarkt

Je hoeft natuurlijk niet altijd uit eten te gaan. Je kunt ook prima eens langs de supermarkt lopen voor wat voedsel. Gezellig voor de stacarvan picknicken of op het balkon van je appartement kan net zo leuk zijn!

10. Gratis bezienswaardigheden

Check van te voren of er ook gratis bezienswaardigheden zijn. Bezoek eens een leuk park, kerken of oude straten van je vakantiegebied. Dit kan flink besparen op de kosten. In talloze landen speelt de overheid in op het toerisme door ook gebouwen en musea openbaar te stellen en geen entree te vragen.