8 tips voor een gezonde recreatiewoning

geplaatst op 24-12-2023
 Tweede woning 
Een recreatiewoning heb je vaak niet alleen voor de verhuur, maar ook om er zelf gebruik van te maken. Zowel voor jezelf als je gasten wil je uiteraard een prettig en gezond verblijf mogelijk .aken. Dit zijn acht tips om ervoor te zorgen dat je recreatiewoning bijdraagt aan de gezondheid van iedereen die erin verblijft:
alt

  1. Houtbouw voor een gezond leefklimaat

Hout is een natuurmateriaal dat ademt en zorgt voor een prettig en gezond leefklimaat in je recreatiewoning. Hout isoleert goed en reguleert vocht, waardoor een aangenaam en gezond binnenklimaat ontstaat.

Kunststof heeft deze voordelen niet. Het sluit af en bevat vaak ongezonde stoffen die vrijkomen in de lucht. Daarom kan het een goed idee zijn om hout voor je recreatiewoning te gebruiken.

  1. Natuurlijke isolatie

Als je je recreatiewoning wil isoleren, kun je denken aan natuurlijke materialen als wol en vlaswol. Goede isolatiematerialen zijn dampopen. Dat wil zeggen dat er wel damp naar buiten kan, maar geen vocht naar binnen.

  1. Sedum dak

Een sedum dak staat niet alleen mooi. Het is ook duurzaam, goed isolerend en zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ook trekt het verschillende dieren aan, wat leuk kan zijn als je op vakantie bent.

  1. Voorkom schimmel

Een recreatiewoning kan soms langdurig leeg staan, waardoor er niet of nauwelijks wordt geventileerd. Dit kan schimmelvorming in de hand werken. 

Probeer de woning regelmatig te luchten of zorg voor een apparaat dat voortdurend verse lucht aanvoert en vochtige lucht afvoert. Zo heeft schimmel geen kans en dat is wel zo gezond.

  1. Zorg voor een prettige buitenruimte

Een veranda maakt buiten zitten gemakkelijk en zorgt voor schaduw. Zorg vooral ook voor een plekje waar je lekker in de zon kunt zitten. Als je onbeschermd in de zon bent, kan je lichaam op een zonnige dag in de zomer namelijk vitamine D aanmaken.

Ook een buitenkeuken in de zon is heerlijk, zodat je tijdens het koken lekker veel zonlicht opvangt. Om voldoende vitamine D aan te maken, moet je huid echt kunnen kleuren. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je verbrandt, dus zorg op tijd voor schaduw.

  1. Voeg wellness elementen toe

Een recreatiewoning is bedoeld om te ontspannen en te genieten. Dit kun je bereiken door de woning op een rustige plek in de natuur te zetten. Je kunt ook extra wellness elementen toevoegen. Denk aan een regendouche, een bad of een barrel sauna. Zo kun je optimaal ontspannen en tot rust komen.

Door een sauna ontspannen je spieren en daalt je bloeddruk doordat je bloedvaten verwijden. Zo kan het bloed beter stromen. Door de wisselende temperaturen bouw je eveneens weerstand op.

Ook een jacuzzi of bubbelbad is heel gezond. Het warme water werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk. Dat kan helpen om stress te verminderen en beter te slapen. Ook de bloedcirculatie verbetert onder invloed van de warmte. De bubbels en massage door de hydrojets geven bovendien verlichting aan de spieren.

  1. Bespaar niet op een bed

Als je vaker of langer in je recreatiewoning verblijft, is een goed bed belangrijk. Bespaar dus niet op het matras en zeker niet op de lattenbodem. Een goede nachtrust is immers cruciaal voor een goede gezondheid. Hier vind je tips voor een optimale nachtrust in je recreatiewoning.

  1. Zorg voor voldoende licht

Licht is belangrijk voor je welzijn en nachtrust. Zorg daarom voor voldoende licht in je recreatiewoning. Dat kan met kunstlicht, zoals LED-lampen. Ook met natuurlijk licht kun je meer licht in je woning brengen. In dit artikel lees je hoe je meer natuurlijk licht in je recreatiewoning brengt.