Aankoopproces bij tweede huis in Duitsland

geplaatst op 11-06-2017
 Tweede woning 
alt

Na de oriëntatiefase en een poosje zoeken naar een geschikte tweede woning die aan al uw wensen voldoet, is het dan zo ver. Het wordt tijd om over te gaan tot de aankoop van uw tweede huis in het land van onze oosterburen, Duitsland. Er zijn als het gaat om de aankoop van een tweede huis in Duitsland drie belangrijke Duitse woorden om te onthouden. Dat zijn ‘Kaufvertrag’, ‘Auflassung’ en ‘Grundbuch’. De eerste twee, Kaufvertrag en Auflassung zijn twee vormen van overeenkomsten die men afsluit bij het kopen van een (tweede) huis in Duitsland. Het laatste woord, Grundbuch, betekent kadaster. Het Grundbuch houdt dan wel net wat anders in dan het Nederlandse kadaster, maar het inschrijven van onroerend goed hierbij werkt wel zo ongeveer hetzelfde als bij het Nederlandse kadaster.

De twee verschillende koopovereenkomsten in Duitsland

In Duitsland geldt dat mondelinge overeenkomsten niet bindend zijn. Het is dus van belang om alles wat u wilt afspreken goed op papier vast te (laten) leggen. De eerste stap is het sluiten van een koopovereenkomst, dit is het Kaufvertrag. Vervolgens moeten u, als koper, en de verkoper als u het er over eens bent dat het eigendom van de verkoper op de koper, u dus, overgaat, de Auflassung afsluiten. Het eigendom van onroerend goed gaat altijd samen met het eigendom van de grond waarop het onroerend goed staat. Met andere woorden: koopt u een stuk grond, dan bent u de eigenaar van al het onroerend goed wat op die grond staat. In Duitsland wordt er overigens vrijwel nooit gewerkt met een voorlopig koopcontract, dit is niet gebruikelijk.

Inschrijven bij het Duitse kadaster, oftewel Grundbuch

U bent pas echt eigenaar van de tweede woning in Duitsland als u zich ingeschreven heeft bij het kadaster, wat in Duitsland Grundbuch heet. De inschrijving bij het kadaster kan een notaris voor u aanvragen. Wat nog van belang is bij het inschrijven bij het kadaster, is het laten maken van een zogenaamde ‘Auflassungsvormerkung’. Dit is een aantekening in het kadaster, die er voor zorgt dat het onmogelijk wordt voor de verkoper om de woning (en dus de grond) aan iemand anders over te dragen of dat een eventuele schuldeiser van de verkoper er mee aan de haal gaat. Het is dus een aantekening die u als koper beschermt. Dankzij de Auflassungsvormerkung kan u het onroerend goed niet zomaar afgenomen worden.