Acht spectaculaire afgelegen plekken in Schotland

geplaatst op 16-11-2023
 Rondreis 
 Wandelen 
Schotland en acht spectaculaire, afgelegen plekken om te verblijven. Wat moet je echt naartoe tijdens je reis door Schotland? Lees het hier.
alt

Doedelzakken, geruite rokken, prachtige landschappen en mysterieuze kastelen. Het land van Loch Ness, het land van de meren en de hooglanden. Zoveel wat Schotland je te bieden heeft. Voor een stedentrip kun je goed naar Edinburgh gaan, de hoofdstad van Schotland. Maar wil je een keer wat anders? Dan geef ik je hier een weergave van acht zeer indrukwekkende en afgelegen plaatsen in Schotland. Wat moet je gezien hebben als je dit land bezoekt? Wat mag je absoluut niet missen?

Ga naar de meest afgelegen pub van Schotland
The Old Forge is de meest afgelegen pub op het Britse vasteland en ligt in het dorpje Inverie. Je kunt dit dorpje allen te voet of per boot bereiken. Er gaat twee keer per dag een veerboot vanuit de haven in Mallaig. Of je gaat zelf per kano of kajak. Kijk ondertussen wel naar de prachtige omgeving van de Schotse Hooglanden. Je kunt ook kiezen voor een avontuurlijke wandelroute om de pub te bereiken. Ben je bij The Old Forge? Dan wordt je verwelkomd met livemuziek, een biertje en heerlijk eten. 

Genieten in de natuur
In het noorden van Schotland ligt het dorpje Spean Bridge. In de buurt heb je een memorial voor de militaire soldaten die daar gelegerd waren en een tentoonstelling vertelt je de geschiedenis. Bij het monument heb je een prachtig panorama uitzicht. Je kunt hier goed wandelen, klimmen of wilde dieren spotten. Ga slapen in één van de weinige bed & breakfast die je hier hebt, zoals bij Distant Hills. Hier trek je je terug in de natuur en zal je omgeven zijn door rust.

Geheim kamperen
De vallei bij Glen Coe is berucht vanwege het bloedbad die daar zou hebben plaatsgevonden. In de geheime vallei kon men schuilen. Nu kun je er kamperen. Je bent omgeven door groen en planten en het is er uitermate geschikt om te hiken, zoals de hike-route Bidean Nam Bian. Het is niet helemaal afgelegen, want je hebt hier meerdere campings. Maar het is wel leuk om een keer in een verbogen vallei te hebben geslapen.
Uiteraard zijn er ook vakantiehuizen in Schotland te boeken. Wat is er leuker om een leuk natuurhuisje te huren en te overnachten temidden van de overweldigende Schotse natuur.

Levendige stad Aberdeen
Bij Schotland denk je gauw aan Edinburgh of Glasgow, maar een derde grote plaats is Aberdeen. Niet helemaal afgelegen, maar wel het noemen waard. Het wordt gezien als studentenstad en kent veel kastelen die de moeite waard zijn. Langs de kust van de stad vind je er hoge kliffen die een prachtig uitzicht bieden. Het stadhuis is een oud, maar imposant gebouw uit begin zeventiende eeuw. Hier werden mensen vroeger opgesloten na het plegen van een misdaad. Of bezoek het Balmoral kasteel. Het is adembenemend mooi. De Koninklijke familie woont hier in de zomer.

De wildernis van schiereiland Knoydart
Ik had in het begin de pub The Old Forge genoemd, maar op dit afgelegen schiereiland is meer te vinden. Echt afgelegen is het wel, want je telefoon werkt niet eens hier. Je kunt er vanuit de rest van Schotland hier alleen maar komen met de boot. Je kunt hier varen op één van de twee prachtige meren, Nevis en Hourn, waarin het schiereiland tussen ligt. Het is een magnifieke omgeving waar je kunt wandelen, fietsen of varen op het meer.

Drink whisky op het eiland Jura
Het wordt gezien als één van de wildste en afgelegen plekken van Schotland. Het staat bekend om zijn hoge bergen en zijn heerlijke whisky. Je kunt de whisky proeven in de distilleerderij van het eiland. Wil je wilde dieren spotten? Dan zit je op dit eiland goed. Er wonen meer herten dan mensen. Maar ook zeearenden, zeehonden en otters kun je hier zien. Beklim de Paps of Jura voor een mooie wandeling en geweldig uitzicht.

Bezoek de grotten van Blackwaterfoot
Blackwaterfoot is een dorpje op het eiland Arran. Het kent een pittoreske haven en een schitterend uitzicht. Dit gebied is niet helemaal onbekend, want je schijnt hier goed te kunnen golfen en tennissen. Maak een mooie wandeling door het natuurgebied en bekijk de Koninklijke grotten. Alleen de wandeling is al de moeite waard. De rest van dit eiland is ook de moeite waard: witte stranden en hoge bergpunten, prachtige vogels spotten of grotten bezoeken.

Dichtbij Noorwegen...
Ga naar de Shetland eilanden. Een eilandengroep die dichter bij Noorwegen ligt dan bij Schotland. Je ziet de Noorse taal hier terug, de invloed van de Vikingen. Je hebt er prachtige archeologische vondsten en ruïnes. Het landschap is echt geweldig: lang uitgestrekte veenweiden, een helderblauwe zee, hoge kliffen en fjorden waar je u tegen zegt. Ga naar de archeologische vindplaats Jarlshof, op het zuidelijkste puntje van Shetland.

Hoe bijzonder is het om op een plek te komen waar niet iedereen al is geweest, wat nog niet het toerisme kent? Waar de natuur nog ongerept is? De afgelegen plekken hierboven hebben veel van deze elementen. Sommigen zijn al wel ontdekt, maar vond ik de moeite waard hier te benoemen. Veel van bovengenoemde afgelegen plekken liggen in de Hooglanden van Schotland.