Alcohol beperkingen in Europese landen

geplaatst op 24-06-2019
 Zomervakantie 
 Wintersport 
 Camping 
 Citytrip 
alt

Op vakantie genieten we allemaal wel graag eens van een lekker wijntje, een fris biertje of een ander alcoholisch drankje. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar toch is het belangrijk om altijd aandachtig te zijn voor de geldende alcohol beperkingen in het land waar je een vakantie doorbrengt. Veel mensen denken namelijk vaak dat het in Europese landen niet zo belangrijk is om rekening te houden met mogelijke alcohol beperkingen, maar dat is absoluut niet juist. Zowel voor wat de aankoop als het drinken van alcohol betreft zijn er in menig aantal Europese landen strenge regels van kracht die je ook als toerist maar beter kan weten.

Vanaf welke leeftijd mag je alcohol kopen?

Op vakantie is de sfeer al snel een beetje losser waardoor je er wellicht zomaar vanuit gaat dat je ook perfect de mogelijkheid zal hebben om alcohol te kopen. Toch geldt in heel Europa dat er streng wordt toegezien op de minimumleeftijd voor wat het kopen en serveren van alcohol aan jongeren betreft. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er aanzienlijke boetes worden uitgereikt wanneer er op dit vlak een overtreding wordt vastgesteld. Wat de minimumleeftijd betreft is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er hierover geen Europese uniformiteit bestaat. Dit zorgt er voor dat in bepaalde landen een minimumleeftijd van 16 jaar wordt aangehouden terwijl in andere landen de minimale leeftijd voor het kopen en geserveerd krijgen van alcohol 18 jaar bedraagt. Enkele voorbeelden van dergelijke landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Tsjechië. Belangrijk om rekening mee te houden op vlak van alcohol beperkingen in Europese landen is dat er niet zelden een onderscheid wordt gemaakt tussen het aanschaffen en het daadwerkelijk drinken van alcohol. Een klassiek voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Bulgarije. In dit land mag het dan wel zo zijn dat alcohol kopen onder de 18 jaar verboden is, als je 'per ongeluk' een fles in handen krijgt mag je ze dan weer wel gewoon opdrinken. Een soortgelijke wetgeving geldt ook voor Roemenië waar minderjarigen in hun privé-omgeving er in theorie naar hartenlust op los mogen drinken. Enkele landen die er voor hebben gekozen om 16 jaar als minimumleeftijd voor het kopen en drinken van alcohol te hanteren zijn Cyprus, Denemarken en België.

Let op waar je alcohol drinkt in het buitenland!

Zelfs wanneer je vertoeft in een land waar het kopen van alcohol voor jou perfect legaal is betekent dit nog niet meteen dat je zomaar overal waar en wanneer je dat wil aan het drinken mag slaan. Dat hoeft echter niet te verbazen, want ook in Nederland hebben we een dergelijke regelgeving. Zo is het vaak zo dat je onder de 18 jaar niet zomaar alcoholische dranken bij mag hebben op openbare plaatsen. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld strafbaar bent wanneer je dat flesje bier dat je net hebt aangekocht in een stadspark gaat uitdrinken. Eén van de strengste landen op dit vlak is Oostenrijk. In ieder geval, vooraleer in het openbaar te drinken is het altijd belangrijk om je goed in te lichten over de mogelijke regelgeving die daarover geldt in het land waarin je op vakantie bent.

Alcohol drinken en autorijden, nooit een goed idee!

Ga je met de auto op vakantie of heb je ter plaatse op je vakantiebestemming een auto gehuurd? In dat geval moet je er rekening mee houden dat het nooit een goed idee is om alcohol te drinken en daarna achter het stuur te kruipen. Sta er bovendien bij stil dat in bepaalde landen in Europa één enkele druppel alcohol reeds voldoende kan zijn om je een boete te geven en zelfs je auto aan te slaan. We staan er vaak niet bij stil, maar verschillende Europese landen hanteren een absolute nultolerantie voor wat alcohol in het verkeer betreft. Enkele landen in Europa waar je absoluut geen alcohol mag drinken vooraleer je in het verkeer te begeven zijn Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Andere landen staan het drinken van een beperkte hoeveelheid aan alcohol toe, maar treden uitermate streng op wanneer het maximale promillage alcohol in het bloed wordt overschreden. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn landen als Estland, Finland, Noorwegen en Zweden. Wanneer je in één van deze landen wordt gevat met een te grote hoeveelheid aan alcohol in je bloed en je toch achter het stuur kruipt kan je dat zomaar op een gevangenisstraf komen te staan. Wees hier dus absoluut erg voorzichtig mee. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ben je ergens lekker gaan eten en heb je daar bijvoorbeeld heerlijke aangepaste wijnen bij gedronken? Kruip dan niet achter het stuur, maar laat je voeren. In het merendeel van de vakantieplaatsen zijn er ruim voldoende taxi's terug te vinden waardoor je absoluut geen enkel risico dient te nemen.