Gas en elektra in je vakantiewoning?

geplaatst op 07-05-2019
 Zomervakantie 
alt

Net als in je vaste woning, wil je ook in een vakantiewoning gebruik kunnen maken van gas en elektra. Bij vakantiewoningen werkt de aanvoer van stroom vaak net iets anders, dan bij reguliere woningen. Denk bijvoorbeeld aan de chalets op een vakantiepark, die gebruik maken van een gedeelde aansluiting. Het maakt dat het voor de eigenaar van een dergelijk chalet niet mogelijk is om zelf over te stappen naar een andere leverancier. Dit is zonde, want mogelijk betaal je te veel voor je gas- en stroomverbruik in de vakantiewoning. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijk energiecontract met een variabel tarief. Daar waar een vast tarief doorgaans veel goedkoper is.

In dit artikel vertellen we je meer over het gebruik van gas en elektra in een vakantiewoning. Bij grotere vakantiewoningen heeft men doorgaans wel een eigen aansluiting. Voor de eigenaren van deze vakantiehuizen is het slim om zeker eens per jaar gebruik te maken van een vergelijkingstool. Het geeft je een overzicht van de goedkoopste aanbieders van gas en elektra.

Kosten besparen bij een gemeenschappelijke aansluiting

Wanneer je in je vakantiewoning een gemeenschappelijke aansluiting hebt, zijn er verschillende manieren om op de kosten te besparen. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met de beheerder van het park. Dit kun je in je eentje doen, maar vaak sta je sterker als je dit samen met de eigenaren van andere chalets doet. Door met een concreet voorstel te komen, kun je een beheerder overtuigen om het energiecontract over te zetten naar een andere leverancier. Hier profiteren niet alleen de eigenaren van de verschillende chalets van. Ook de beheerder zelf heeft baat bij een lage energierekening.

Een tussenmeter in je vakantiewoning plaatsen

Naast de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met de beheerder van een vakantiepark, kan het slim zijn om een tussenmeter te laten monteren. Een tussenmeter is een heel goedkoop hulpmiddel, die vaak binnen een jaar is terugverdiend. Controleer vooraf altijd, of er niet al een tussenmeter in de vakantiewoning geplaatst is door een vorige bewoner. Met een tussenmeter kun je de beheerder aan het eind van het jaar laten zien, hoeveel stroom je verbruikt hebt. Zo betaal je alleen voor je eigen verbruik en niet voor dat van de buren! Het komt regelmatig voor, dat de totale energierekening verdeeld wordt over alle bewoners van een vakantiepark. Voor sommige bewoners zal dit gunstig uitvallen, terwijl andere bewoners onnodig veel betalen.

Zonnepanelen op je vakantiewoning plaatsen

Niet alleen is het slim om naar de goedkoopste energieleverancier te zoeken en een tussenmeter te plaatsen. Ook kun je het dak van een vakantiewoning van zonnepanelen laten voorzien. De zonnepanelen zorgen voor het opwekken van groene stroom, waardoor je verbruik van grijze stroom sterk zal afnemen. Op deze manier betaal je minder voor je energieverbruik en verdien je de investering in zonnepanelen jaarlijks voor een deel terug. Het is verstandig om je vooraf te laten adviseren over de verschillen tussen de zonnepanelen. Een toegenomen aanbod aan zonnepanelen maakt dat je hier steeds minder in hoeft te investeren.

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij

Het kan verstandig zijn om de zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. De thuisbatterij maakt het mogelijk om de opgewekte groene stroom tijdelijk op te slaan. Zo hoef je de stroom niet direct te verbruiken. Ideaal, wanneer je maar een deel van het jaar in de vakantiewoning verblijft. Houd er rekening mee, dat het momenteel nog relatief duur is om een thuisbatterij te kopen. Daarbij is de capaciteit van deze thuisbatterijen beperkt. In de komende jaren zal het steeds aantrekkelijker worden om in zo’n thuisbatterij te investeren.

Ook is het slim om de zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. De zonnepanelen zorgen in dit geval voor het verwarmen van het water in je vakantiehuis. Zo geniet je altijd van een warme douche of een warm bad, zonder dat je hier veel geld aan uit hoeft te geven!

1 reactie

thiel.wb op 21-04-2022 om 11:14
ik gebruik 4385kwh stroom per jaar in mijn chalet in wijdenes dat zijn eco-chalet met zonne - panelen is dat normaal? Wie kan mij helpen om dat op te lossen? vast mijn dank
Reactie plaatsen