Is de opstal van je recreatiewoning verzekeren verplicht of niet?

geplaatst op 29-01-2024
 Tweede woning 
Ben jij de trotse eigenaar geworden van een recreatiewoning? Dan spreekt het voor zich dat je deze wellicht op de best mogelijke manier zal willen beschermen. Verschillende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden kunnen daar (mee) voor zorgen. Het gaat hierbij dan concreet om de inboedelverzekering en de zogenaamde opstalverzekering. Voor heel wat mensen die eigenaar worden van een vakantiehuis geldt dat ze zich afvragen of ze er goed aan doen om de opstal te verzekeren of dit zelfs mogelijks verplicht is. Geldt dat ook voor jou? Blijf dan vooral verder lezen, want we vertellen je hier alles over door middel van de informatie in dit blogartikel.
alt

Wat valt er onder de opstal van je recreatiewoning?

Wanneer we het hebben over het verzekeren van een recreatiewoning dienen we een onderscheid te maken tussen twee verschillende zaken. Het gaat hierbij meer concreet om de volgende:

1.       De inboedel welke zich in de vakantiewoning bevindt;

2.       De opstal of de constructie van de vakantiewoning;

De inboedel omvat alle spullen die verspreid over de woning zijn terug te vinden. Om te weten wat er tot de inboedel behoort en wat niet kan je, je simpelweg de vraag stellen of je het object in kwestie mee kan nemen naar buiten de woning of niet. Is dat het geval? Dan valt ze onder de inboedel. Lukt dat niet? Dan heb je te maken met een onderdeel van de opstal of de constructie van je vakantiehuis.

Bovenstaande maakt dus reeds duidelijk dat alles wat vast zit aan je woning deel uitmaakt van de opstal. Dat geldt dus niet alleen voor de muren van je woonst, maar ook voor bijvoorbeeld de infrastructuur van de badkamer en de keuken. Het spreekt immers voor zich dat je bijvoorbeeld het bad of de douche niet even eenvoudig opheft om ze mee te nemen naar buiten… in tegendeel.

Wanneer ben je verplicht deze te verzekeren?

Op zich is het zo dat de opstalverzekering niet op de lijst is terug te vinden met verplichte verzekeringen in Nederland. Met andere woorden, in de basis ben je niet verplicht om deze af te sluiten. Er bestaat echter een uitzondering. Voor zeer veel mensen geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om geld te lenen voor hun recreatiewoning. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verstrekker van de lening wellicht zal vereisen dat de opstal verzekerd wordt voor de volledige looptijd van de financiering. Ondanks het feit dat je dus niet wettelijk verplicht bent om je opstal te verzekeren kan je op deze manier alsnog met een verplichting worden geconfronteerd.

Ook interessant wanneer er geen verplichting geldt

Heb je geen lening afgesloten voor het kopen van je recreatiewoning of vakantiehuis? Dan zal je naar alle waarschijnlijkheid dus niet geconfronteerd worden met een verplichting voor wat het afsluiten van de opstalverzekering betreft. Dit gezegd hebbende blijft het ook in deze situatie wel degelijk nog altijd interessant om hier toch voor te kiezen. Dit niet in het minst omdat de opstal van je vakantiehuis uiteraard een niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Verschillende dreigingen zowel van binnenuit het vakantiehuis als van buitenaf kunnen de opstal aanzienlijke schade toebrengen. Het afsluiten van een opstalverzekering zorgt ervoor dat je bij dergelijke schade evenals bij totaal verlies van je recreatiewoning altijd kan rekenen op een tussenkomst van de verzekeraar. Het hoeft dus eigenlijk niet benadrukt te worden dat je opstal verzekeren altijd zeer belangrijk is.