Recreatie woning bouwkundig laten inspecteren

geplaatst op 12-09-2016
 Tweede woning 
alt

Wanneer u een tweede huis koopt zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen om de verkoop rond te maken. Zo is het verplicht om een taxatie van de woning te laten doen en een bouwkundige inspectie. De taxatie zorgt er voor dat u zeker weet dat u niet te veel betaalt voor de woning. Door de inspectie weet u zeker dat er geen onvoorziene bouwkundige problemen zijn met de woning waar u onverwachts extra kosten aan kan hebben na de koop. Voorbeelden hiervan zijn.

  • Vochtproblemen
  • Electra
  • Staat van het dak
  • Riolering
  • Muren, metselwerk en voegwerk

Bij het kopen van een recreatiewoning is het laten uitvoeren van een onafhankelijke bouwkundige inspectie niet verplicht. In de meeste gevallen wordt er van uit gegaan dat de woning in goede staat verkeerd mede door het recente bouwjaar. Omdat er service kosten worden betaalt (VVE kosten) wordt er ook vanuit gegaan dat eventuele toekomstige problemen met de woning door het park worden opgelost. Dit is gedeeltelijk waar omdat er in het contract precies staat opgenomen welke problemen er onder de VVE kunnen worden opgelost. Vaak zijn dit alleen kleine reparaties.

Sommige problemen zijn met het blote oog zichtbaar en zult u zelf kunnen opmerken. Wanneer u bijvoorbeeld constateert dat het voegwerk opnieuw gedaan moet worden kan dit voor lief worden genomen omdat u rekening kunt houden met deze kosten bij de koop. Er zijn echter voldoende problemen die alleen geconstateerd kunnen worden door een expert. Het is dus belangrijk dat u zelf de woning goed laat inspecteren zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Vochtproblemen

Tijdens een bouwkundige inspectie wordt er gecontroleerd op eventuele vochtproblemen. Het kan zijn dat er verborgen lekkages zijn of dat er grondwater in de muren van de woning sijpelt. Alle kruipruimtes worden daarom grondig geïnspecteerd. Ook wanneer er geen vochtproblemen zijn kan er worden geconstateerd dat de muren niet vochtwerend genoeg zijn. In sommige gevallen wordt er zelf een meting gedaan van de grondwaterstand.

Electra

Een goed functionerend elektrisch netwerk is natuurlijk van belang. Er mag geen verhoogde kans zijn op kortsluiting door onlogische constructies. Over het algemeen wordt dit vakkundig gedaan maar door een inspectie te laten uitvoeren kunt u eventuele problemen meteen uitsluiten.

Staat van het dak

Het inspecteren van het dak is iets dat u moeilijk zelf kunt doen. U kunt van tevoren dan ook niet constateren of er nog dakwerken moeten worden uitgevoerd. Kleine scheurtjes in het dak kunnen er voor zorgen dat deze niet waterdicht is en er kan langzaam water door het dak heen sijpelen. Hoewel dit niet meteen voor merkbare problemen hoeft te zorgen kan dit na enkele jaren voor een groot vochtprobleem zorgen. Wanneer een scheurtje in het dak op tijd wordt ontdekt kan deze eenvoudig worden gerepareerd door een dakdekker. U hoeft dan ook niet zelf voor de kosten op te draaien.

Riolering

Problemen met de riolering komen meestal voor de rekening van de eigenaar van het park. Deze is verplicht voor de handhaving van een goed werkend rioolstelsel. Indien het gaat om een verstopping van uw eigen riolering hoeft dit echter niet het geval te zijn. Rioolinspectie is meestal geen onderdeel van een standaard bouwkundige inspectie. Zij kunnen echter wel tekenen van een verstopping opmerken. Aan de hand hiervan kan een rioleringsbedrijf worden ingeschakeld om de inspectie voor u uit te voeren.

Muren, metselwerk en voegwerk

Het gaat hierbij vooral om welke materialen er zijn gebruikt en hoe vakkundig de muren zijn afgewerkt. Indien het voegwerk bijvoorbeeld te wensen overlaat kan er in de toekomst water naar binnen sijpelen door opstijgend of doorslaand vocht. Ook de isolatie van de muren kan worden gecontroleerd. Er wordt dan een warmtescan van de woning gemaakt die laat zien hoe goed de warmte wordt behouden. Indien er ergens warmte naar buiten lekt zal de temperatuur lager liggen dan verwacht. Er zal dan gecontroleerd moeten worden waar de warmte ontsnapt. Dit kan via de muur zijn maar eventueel ook via het dak. De warmtescan geeft meestal al een goede indicatie. Goede isolatie zal zorgen voor minder stookkosten en zal u uiteindelijk geld besparen in de wintermaanden.

U kunt er zelf voor kiezen om een standaard of uitgebreide bouwkundige inspectie uit te laten voeren voordat u de recreatiewoning koopt. Het zal natuurlijk belangrijk zijn hoeveel tijd u in de woning denkt door denkt te gaan brengen. Een bouwkundige inspectie kost meestal een paar honderd euro en afhankelijk van welk bedrijf u aanneemt kunt u deze zo uitgebreid mogelijk laten doen. Als er extra punten zijn die u wilt controleren zoals de fundering, thermografie (warmtebeeld) en een vochtmeting betaalt u hier extra voor. U zal er dan echter wel zeker van zijn dat u een goede investering doet en zal zonder zorgen een verhuisbedrijf inschakelen om te verhuizen naar uw recreatiewoning.