Recreatiewoning duurzamer maken hoe en waarom

geplaatst op 28-09-2017
 Tweede woning 
alt

De huizen in Nederland worden over het algemeen steeds duurzamer. In veel woningen wordt daardoor steeds minder energie verbruikt en dat is goed voor het milieu en natuurlijk ook met het oog op de uitgaven. Bovendien is het prettig wonen, want binnen is het overal gelijkmatig warm en er komt geen kilte van de vloeren of de muren als deze voor goede isolatie zorgen. Het tocht er niet en het is er niet vochtig. Dat is beter voor de gezondheid van het hele gezin én voor de staat van de woning. Het is dus een goed idee om je tweede woning ook duurzamer te maken. 

Duurzamer is minder energie gebruiken

In de recreatiewoning kun je, zonder dat deze verduurzaamd is, ook al duurzamer leven. Dat doe je door onder andere minder energie te gebruiken en eventueel een deel van de energie die je gebruikt zelf op te wekken. Natuurlijk kies je ook voor zuinige apparaten en verlichting. Terwijl je dat al doet, kun je eventueel een stappenplan maken om je woning beetje bij beetje duurzamer te maken, of in één keer de recreatiewoning te verbouwen. 

Energie besparen door isolatie en zonnepanelen

Je kunt het energieverbruik tussen verschillende woningen vergelijken. Dan zie je dat bewoners van woningen die goed geïsoleerd zijn minder energie verbruiken dan die van woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Hoe kun je isoleren en wat doet dit? Door de spouwmuren en het dak te isoleren, verliest de woning minder warmte. Ook het installeren van dubbel glas verbetert de isolatie van de woning. Verder kun je het energieverbruik omlaagbrengen door zonnepanelen op het dak te leggen, want dan ga je je eigen energie opwekken én gebruiken waardoor je minder afneemt bij de energieleverancier. 

Zuinige apparaten aanschaffen

Kijk ook eens naar de apparaten die je binnen hebt staan. Is er een oude koelkast of magnetron bij die veel stroom verbruikt? Vervang die beter door een nieuwer en zuiniger model. Dat kost je wat, maar uiteindelijk levert het je een energiebesparing op waarmee je misschien wel juist op de kosten bespaart. In de winkel (en online) kun je aan het energielabel zien wat het energieverbruik van een apparaat is. Wil je geld besparen? Reken dan uit met welk label je in een aantal jaar het minst uitgeeft; het duurste en zuinigste apparaat hoeft binnen z’n levenswaarde niet voordeliger te zijn dan een apparaat dat íéts meer energie verbruikt, maar wel goedkoper is.  

Groen stroom afnemen en letten op verbruik

Niet alleen door grote ingrepen in de woning kun je duurzaam bezig zijn. Alleen al door te kiezen voor een energiecontract met groene stroom ben je dat. Op die manier zorg je namelijk voor minder CO2-uitstoot met alle energie die je gebruikt. Zo’n energiecontract hoeft niet duurder te zijn dan je huidige, want de prijzen van groene contracten zijn flink gedaald. Ga je energie vergelijken, dan zie je dat de goedkoopste contracten vaak groene stroom aanbieden. Naast zo’n contact, kun je ook nog eens extra goed letten op hoe je omgaat met de energie die je afneemt. Sluit jij deuren wel als je een ruimte verlaat, hou je de kachel wat lager en verwarm je ruimtes waarin je niet bent gewoon niet? Dan scheelt dat al veel aan verbruik. Nog iets simpels; de stekkers uit stopcontacten halen van apparaten die je niet gebruikt scheelt ook. Want ook al staan ze niet aan, doordat de stekker in het stopcontact zit vindt er sluipverbruik plaats.

Beginnen met stappen die voor jou haalbaar zijn

Wanneer je je recreatiewoning duurzamer wilt gaan maken, dan zijn er meerdere opties mogelijk. Waar je mee begint, hangt natuurlijk ook van je budget af. Als je het energieverbruik flink omlaag wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld beginnen met dubbel glas installeren of isolatieplaten aanbrengen. Recreatiewoningen zijn vaak eenvoudig gebouwd en gemaakt met enkele of houten muren. Deze zijn te isoleren van binnen of van buiten door een extra laag of een plaat aan te brengen met isolerend materiaal ertussen. Het dak isoleren of de oude isolatie vernieuwen is ook belangrijk. Je kunt dit zelf doen met prefab-materialen of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Dit hangt allemaal af van de staat van de muren, het dak, jouw financiële situatie én hoe handig je bent met klussen. Wat de isolatiematerialen kosten speelt natuurlijk ook een rol.

Extra ingrepen

Als je woning al goed geïsoleerd is, dan kun denken aan het plaatsen van een hr-ketel, een zonneboiler, een waterpomp en/of zonnepanelen op het dak. Het hangt van het type woning af, wat het meest geschikt is. Met al deze stappen wordt de woning duurzamer en comfortabeler. Alleen al aan je energierekening zul je kunnen zien dat de maatregelen effectief zijn.