Recreatiewoning verbouwen: zo pak je dat aan!

geplaatst op 16-07-2019
 Zomervakantie 
alt

Ben je uitgekeken op de huidige indeling van je recreatiewoning? Wil je de recreatiewoning uitbreiden om hier met een groter aantal mensen te kunnen verblijven? In beide gevallen zal je een verbouwing van je tweede woning overwegen. Bij de verbouwing van een vakantiehuis zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Is het bijvoorbeeld toegestaan om het vakantiehuisje te verbouwen? Heb je voldoende ruimte om een stuk aan de woning aan te kunnen bouwen? Enzovoorts. Begin om deze redenen met een inventarisatie van de mogelijkheid bij de eigenaar van het park waar je recreatiewoning staat.

Vanzelfsprekend staat een recreatiewoning niet altijd op een groot park. Mocht je een losstaande, tweede woning hebben, dan kun je bij de gemeente informeren welke mogelijkheden geboden worden.

Schakel een aannemer in voor een plan van aanpak

Wanneer je een inventarisatie hebt gemaakt van de mogelijkheden, kun je aan de slag gaan met het ontwerp van je “nieuwe” recreatiewoning. Schakel een architect en aannemer in, om je wensen en plannen door te spreken. Deze vakmensen kunnen je adviseren over de haalbaarheid van je ideeën. Zo kunnen de plannen nog voor de start van de verbouwing worden aangepast, waardoor je hier niet pas tijdens de verbouwing tegenaan loopt.

Ook kan een aannemer je helpen bij het selecteren van de juiste vakmensen. Denk aan de noodzaak van een ervaren elektricien, een dakdekker en bijvoorbeeld een loodgieter in Leiden of een andere grote stad. Vaak hebben aannemers voldoende contacten binnen deze sectoren.

Een verbouwing zelf uitvoeren is niet altijd slim

Je kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om de verbouwing van je recreatiewoning zelf uit te voeren. In dat geval heb je de hulp van de reeds genoemde vakmensen niet langer nodig. Aan het uitvoeren van een verbouwing zitten echter een aantal risico’s. Zo is de kans op vertraging in het project groot, loop je het risico dat klussen niet op de juiste wijze worden uitgevoerd, enzovoorts. Hier kun je op termijn hinder van ondervinden. In het bijzonder wanneer het om verkeer aangelegde leidingen of onjuist aangesloten sanitaire voorzieningen gaat.

Het gelekte vocht kan in je tweede huis trekken en hier voor een ernstige vochtschade zorgen. Wanneer je maar een klein deel van de tijd in de vakantiewoning verblijft, heb je dit pas na een lange tijd door. Je zal in dat geval alsnog een vakman moeten inschakelen om de ontstane schade te kunnen laten herstellen.