Spanje het emigratieland voor gepensioneerden

geplaatst op 20-02-2019
 Zomervakantie 
alt

Veel Nederlanders kiezen Spanje als vakantiebestemming, maar Spanje is ook een populair land onder de emigranten. Volgens cijfers van het Spaanse Nationale Instituut van Statistiek (INE) zijn de afgelopen 20 jaar rond 27000 Nederlanders naar Spanje geëmigreerd. Waarbij Andalusië de populairste autonome deelstaat is waar deze emigranten woonachtig zijn. Op de tweede plaats komen de Balearen gevolgd door Canarias, Catalonië, de regio Valencia, de regio Madrid en Murcia. De zuidelijke regio’s trekken duidelijk de meeste emigranten en veel van deze emigranten zijn gepensioneerd. Waarom kiezen veel senioren voor een huis kopen Spanje om van hun pensioen en gouden jaren te genieten?

Aantrekkelijk klimaat

Natuurlijk komt het aantrekkelijke klimaat hoog op het lijstje te staan, ouderen kunnen slecht tegen kou en gedijen beter in een zacht en warm klimaat. Een warm klimaat helpt veel voorkomende ouderdomskwalen zoals reuma en pijn in de gewrichten verbeteren. Ook de zeelucht doet goed. Bovendien werpt het mediterrane dieet zijn vruchten af en heeft Spanje de twee na hoogste levensverwachting van de wereld. Spanjaarden worden gemiddeld 83 jaar oud, bijna net zo oud als in Japan, dat op de eerste plaats staat met een gemiddelde van 83,9 jaar.

Lage kosten levensonderhoud

Naast het klimaat, het mediterrane dieet en de hoge levensverwachting zijn er nog andere redenen die het leven in Spanje aantrekkelijk maken voor gepensioneerden. Er is een breed aanbod aan huur en koophuizen. Afhankelijk van de plaats zijn de huizenprijzen redelijk toegankelijk en er is een grote keuze aan aantrekkelijk gelegen huizen aan de kust of in de bergen. Verder zijn de kosten voor het levensonderhoud laag. Restaurants hebben een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding, alledaagse producten kosten minder dan in Nederland. Verse producten, zoals fruit, groenten, brood en zuivelproducten zijn niet alleen goedkoper maar ook van goede kwaliteit. De reiskosten zijn in Spanje ook zeer redelijk, treinvervoer binnen Spanje zelf is betaalbaar en een retour vliegreis naar Nederland kost zo rond de 100 euro.

Integratie

Verder is integratie een belangrijke factor bij het verhuizen naar het buitenland en in Spanje is het voor buitenlanders makkelijk integreren. Ten eerste zijn er veel andere buitenlanders en bestaan er in veel populaire plaatsen gemeenschappen en verenigingen voor buitenlanders die de integratie vergemakkelijken en stimuleren. In de meeste regio’s zijn wel Nederlandse clubs te vinden, zoals de Nederlandse Club Jávea (Jávea), Nederlandse Club Penon Ifach Calpe (Calpe), Nederlandse Vereniging Costa Blanca (La Nucia), Nederlandse Vereniging Torrevieja, Nederlandstalige Club Mazarrón, Nederlandse Club Costa del Sol, enzovoort. Deze verenigingen organiseren tal van activiteiten en uitjes. De activiteiten die deze verenigingen organiseren zijn vaak aangepast aan ouderen. Zo wordt er gedacht aan uitjes de goed zijn voor het fysieke welzijn, zoals golf, of uitjes die in groepsverband worden uitgevoerd om sociale contacten te stimuleren, denk aan een uitje naar een lokale wijnproeverijen om de Spaanse Rioja te proeven Maar ook bieden zij activiteiten die meer gericht zijn op het psychisch-cognitief welzijn van ouderen zoals bijvoorbeeld een spelletjesavond, met het leuke Spaanse chinchón of gewoon poker waarbij verschillende concepten moeten worden gecombineerd  (kleur, nummers, strategie) en waarbij geordend en geclassificeerd moet worden wat de cognitieve functies van de hersenen stimuleert. Op deze manier helpen deze verenigingen ouderen te integreren en mentaal en fysiek actief te blijven.

Gezondheidszorg

Een van de belangrijkste dingen die een buitenlandse gepensioneerde in aanmerking moet nemen wanneer hij emigreert is de gezondheidszorg in het land van bestemming. Spanje beschikt over een uitstekende medische zorg waar emigranten met een pensioen uit Nederland ook gebruik van kunnen maken. Uw Nederlandse pensioeninstantie houdt dan een zorgverzekeringswet-bijdrage (ook wel buitenland bijdrage genoemd) in op uw pensioen of uitkering en draagt die af aan het Zorginstituut Nederland waardoor de gepensioneerde zich kan inschrijven bij de Spaanse Zorgverzekering (Seguridad Social) en recht heeft op medische zorg in Spanje. De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg is uitstekend met meer dan 750 ziekenhuizen met de nieuwste medische behandelingen en technologie. De goede medische zorg in combinatie met het zonnige klimaat, de luchtkwaliteit en de vele diensten voor ouderen maken het land ook zeer geschikt voor het behandelen van chronische aandoeningen of het herstel van operaties.

Het is duidelijk waarom Spanje zo populair is als emigratieland onder de senioren. Je kan er heerlijk eten voor weinig geld, genieten van de zon, zee, strand en bergen, op veel manieren je vrije tijd besteden, het is niet te ver weg en de medische zorg is toegankelijk en van goede kwaliteit.