Tips om je recreatiewoning in te richten

geplaatst op 11-05-2023
 Tweede woning 
Veel mensen in Nederland bezitten een recreatiewoning. Voor de verhuur of om zelf af en toe te ontspannen. Om optimaal te kunnen genieten van je verblijf is het belangrijk om je recreatiewoning op een fijne en praktische manier in te richten. Ook als je je recreatiewoning verhuurt is het belangrijk om deze goed in te richten, dat zorgt voor tevreden huurders. In dit artikel vind je tips voor het inrichten van je recreatiewoning.
alt

Maak gebruik van de ruimte

De meeste recreatiewoningen zijn kleiner dan gewone woningen. Maak daarom slim gebruik van de ruimte die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan stapelbedden, een slaapbank of een inklapbare tafel. Hierdoor kun je meer ruimte creëren en toch alles hebben wat je nodig hebt. 

Bepaal de functie van iedere ruimte

Voordat je begint met het inrichten van je recreatiewoning, is het belangrijk om te bepalen wat de functie van elke kamer zal zijn. Is de slaapkamer bedoeld om alleen te slapen, of wil je er ook tv kunnen kijken? Is de woonkamer bedoeld als een ontspanningsruimte, of ook als een eetkamer? Door de functie van elke kamer te bepalen, kun je de ruimte optimaal benutten en zorgen voor een functionele indeling.

Houd het praktisch

Een recreatiewoning wordt vaak gebruikt om te ontspannen, maar ook om te koken en te eten. Zorg daarom voor een praktische keuken met voldoende keukengerie en opbergruimte. Denk ook aan een eettafel waar je met het hele gezin aan kunt zitten. Is je recreatiewoning geschikt voor vier personen, kies dan bijvoorbeeld voor eetkamerstoelen set 4

Onderhoudsvriendelijke materialen

Een recreatiewoning is een plek om te ontspannen, niet om te klussen. Kies daarom voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen die lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan meubels van rotan of kunststof, die makkelijk schoon te maken zijn en niet snel beschadigen. 

Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen passen goed bij een recreatiewoning en zorgen voor een ontspannen en rustige sfeer. Denk aan houten meubels, rieten manden, linnen gordijnen en katoenen kussens. Natuurlijke materialen hebben ook het voordeel dat ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren zoals wit, beige en pasteltinten kunnen helpen om een kleine ruimte groter te laten lijken en zorgen voor een frisse uitstraling. Je kunt donkere accenten toevoegen met accessoires zoals kussens, dekens en vazen.

Maak het gezellig

Een knusse en gezellige sfeer is belangrijk in een recreatiewoning. Accessoires kunnen een recreatiewoning een gezellige sfeer geven. Denk bijvoorbeeld aan kussens, plaids, kaarsen en bloemen. Houd wel in gedachten dat je recreatiewoning niet te vol moet staan, omdat dit ten koste gaat van de ruimte. Kies daarom voor kleine accessoires, of accessoires die je aan de muur kunt hangen. Een mooie eetkamerstoelen set 6 kan ook een groot verschil maken. 

Vergeet de verlichting niet

Verlichting kan de sfeer in een recreatiewoning maken of breken. Zorg daarom voor voldoende verlichting, maar ook voor sfeerverlichting. Denk hierbij aan dimmers of lampen met verschillende kleuren. Kies voor schemerlampen of staande lampen voor extra sfeer.

Kindvriendelijk

Heb je zelf kinderen of wil je je recreatiewoning verhuren aan gezinnen met kinderen? Richt je recreatiewoning dan kindvriendelijk in. Als je met kinderen naar een recreatiewoning gaat, is het belangrijk dat het ook voor hen een fijne plek is. Zorg daarom voor kindvriendelijke meubels en accessoires, zoals een speelhoek en kinderbedden. Ook meubels die makkelijk schoon te maken zijn, zijn geen overbodige luxe.

Opbergruimte

Omdat de ruimte in een recreatiewoning vaak schaars is, is het belangrijk om voldoende opbergruimte te creëren. Een opgeruimde recreatiewoning oogt rustiger en ruimtelijker. Creëer daarom voldoende opbergruimte voor spullen die je niet dagelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een kast onder de trap, een hoogslaper met opbergruimte eronder of een bank met opbergruimte.

De ruimte buiten

De tuin van je recreatiewoning is minstens zo belangrijk als de ruimte binnen. Zorg voor comfortabele tuinmeubels, een goede barbecue en eventueel een vuurkorf of tuinhaard. Dat creëert het optimale vakantiegevoel waardoor je ook buiten heerlijk kunt genieten van je verblijf.