Tips voor een gezellige tuin bij je vakantiehuis

geplaatst op 15-03-2024
 Tweede woning 
Een recreatiewoning of vakantiehuis is voor veel mensen een plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Mensen komen om te ontspannen en te genieten van de rust en de natuur. Of je nu een plek zoekt om te ontspannen na een drukke dag of quality time wilt doorbrengen met je familie en vrienden, een comfortabele buitenruimte kan een wereld van verschil maken. In deze blogpost delen we enkele praktische tips voor het indelen van jouw tuin.
alt

Bepaal de indeling van de ruimte

Voordat je gaat starten is het belangrijk om de lay-out van je tuin te bepalen. Denk na over hoe je de ruimte gaat gebruiken en waar je de nadruk op wilt leggen. Wil je bijvoorbeeld een knusse zithoek creëren met een set loungestoelen voor het gezin of juist een grotere ruimte om met vrienden en familie gezellig te eten. Deze keuze is van invloed op de opstelling en aankleding van de tuin. Maar ook de stand van de zon en hoekjes uit de wind zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Loungen op een mooie zomeravond

Een loungestoel in de tuin zorgt voor optimaal comfort. Kies daarbij een comfortabele stoel die bij jouw persoonlijke stijl past en de sfeer die je wilt creëren. Heb je een grote tuin en staat de zon ‘s middags ergens anders dan ‘s ochtends of ‘s avonds? Let dan ook op het gewicht van de stoel zodat je deze makkelijk kunt verplaatsen naar de zon of juist naar de schaduw op hele warme dagen.  Voor kleinere tuinen is het juist handig om een loungestoel te kiezen die je ook kunt gebruiken aan de tafel of die verstelbaar en inklapbaar zijn om ruimte te besparen.

Plekje om te dineren

Een loungestoel is heerlijk om alleen in te genieten van een momentje rust in de zon, maar als je wilt gaan eten is dat vaak niet het handigste meubel. Een tuinset voor 4 personen is altijd fijn. Je kunt er samen aan eten en hebt toch ruimte genoeg voor alle spullen of met meerdere personen. En ben je met een grote groep dan kun je er ook voor kiezen om allerlei hapjes op de tafel van de tuinset te zetten zodat iedereen zelf kan pakken. Met een paar statafels eromheen heb je direct een leuk tuinfeest.  

Sfeervolle verlichting

Wat zeker niet mag ontbreken is buitenverlichting. Met zachte, warme verlichting voeg je meteen sfeer toe aan je tuin, vooral tijdens de avonduren. Hang bijvoorbeeld gekleurde lantaarns op in de bomen of een lichtslinger langs de schutting of muur. Richt de verlichting zo in dat het sfeer biedt, maar er ook voor zorgt dat je goed licht hebt op de belangrijke plekken in de tuin zoals bij de loungestoel zodat je nog wel een boek kunt lezen. 

Creëer hoekjes

Je kunt pas echt ontspannen als je wat privacy hebt en niet de hele tijd je buren of voorbijgangers je aankijken. Met groen creëer je eenvoudig hoekjes in de tuin waar je niet alleen uit het zicht zit, maar ook uit de wind. Er zijn verschillende soorten hagen, verdiep je daarom in welke haag het beste bij jouw tuin en wensen past. Naast hagen kun je de tuin bij je vakantiehuis ook aankleden door bloeiende planten in bloembakken en potten te plaatsen. Hierdoor creëer je een tuin die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Een goed ingerichte tuin vergt wat planning en creativiteit, maar met de juiste aanpak kun je een omgeving creëren waar je kunt genieten van ontspanning en plezier in de buitenlucht. Heb je nog geen vakantiehuis, maar zou je dat wel graag willen? Lees dan eerst deze tips voor het kopen van een vakantiehuis.