Vakantiehuis verhuren? 5 tips voor inrichting

geplaatst op 28-11-2017
 Tweede woning 
alt

Wie droomt er niet van: een eigen vakantiehuis om heerlijk te kunnen ontspannen. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt én het voelt als thuiskomen. Bovendien biedt een vakantiehuis nog een groot bijkomend voordeel: je kunt je recreatiewoning te huur aanbieden voor extra inkomsten. Maar hoe kun je je vakantiewoning in dat geval het beste inrichten? Wij hebben tips.

1. Kies de gewenste woonstijl

Denk bij het inrichten van je vakantiehuis na over een woonstijl die niet alleen jou, maar ook je doelgroep aanspreekt. Je wilt dat je woning opvalt wanneer men er online foto’s van bekijkt. Zorg er daarom voor dat het geheel er oogstrelend uitziet! Onze tip: kies een woonstijl op basis van de omgeving. Ligt je woning naast het strand? Ga dan voor de beachlook. Heb je een woning in de natuur? Kies dan voor rustiek of landelijk. Een stadswoning? Dan doet een industriële look het goed! Je kunt online veel inspiratie vinden voor het mooi én low-budget inrichten van je woning.

2. Houd het praktisch

Praktisch én mooi: het kan! Denk van tevoren goed na hoe je meubilair en accessoires zo functioneel mogelijk kunt gebruiken. Een tafel kan bijvoorbeeld ook dienst doen als bureau en een bakkerskast op wieltjes is stijlvol en superhandig! Maar ook extra plankjes in de badkamer bieden reizigers uitkomst. Zo blijft er meer ruimte over op de wastafel. Ophanghaken op verschillende deuren creëren ook in een handomdraai meer opbergplek voor bijvoorbeeld jassen en andere kleding. In de badkamer zijn haakjes dan weer ideaal voor handdoeken en badjassen. Wil je graag een plant in huis? Bedenk dan of er vaak genoeg iemand aanwezig is om de plant water te geven. Kies anders een plant die lang zonder water kan, zoals een cactus of vetplant.

3. Een goede vloer

Wanneer je je woning verhuurt, is het fijn als je inrichting tegen een stootje kan. Ga na hoe intensief iedere ruimte wordt gebruikt en pas daar de materialen op aan. In de badkamer is stevig, makkelijk te reinigen tegelwerk een goede keuze. In de woonkamer heb je twee keuzes: óf investeren in een duurdere vloer die lang meegaat en gerepareerd kan worden (zoals echt hout) óf een goedkopere vloer die je niet kunt repareren, maar die je gemakkelijk legt en net zo makkelijk weer kunt vervangen (laminaat, vinyl). In de slaapkamer doet laminaat met een zacht vloerkleed het goed, maar ook tapijt zorgt daar voor heerlijk comfort en een warme uitstraling. In de keuken kun je het beste kiezen voor een vloer die goed bestand is tegen vocht.

4. Start met de basics

Begin rustig met het inrichten van je vakantiewoning en geef jezelf de tijd om slimme, weloverwogen keuzes te maken. De basis is:

  • Een zithoek (bank, TV en eventueel een salontafel)
  • Een eethoek (tafel, stoelen)
  • Keukengerei (pannen, bestek, servies, theedoeken, handdoeken, afwasspullen)
  • Een slaapkamer met een bed, kast en beddengoed
  • Een badkamer met handdoeken en basic toiletspullen (shampoo, conditioner, bodywash en eventueel een föhn)
  • Verlichting in iedere ruimte
  • Enkele sfeervolle accessoires als mooie blikvanger (bijvoorbeeld ingelijste prenten, kaarsenhouders, klokken, vazen of andere woondecoratie – zorg dat deze goed aansluiten op je gekozen woonstijl!)

Daarna kun je langzaam uitbreiden en op zoek naar meubels en accessoires die perfect bij jouw gekozen woonstijl passen!

5. Opgeruimd én overzichtelijk

Een gouden tip voor een mooie look: houd het netjes! Zorg ervoor dat je woning te allen tijde netjes is opgeruimd. Maak ook alles schoon, dit voorkomt dat je op een later moment last hebt van moeilijk te verwijderen aanslag. Besteed extra aandacht aan de hygiëne van de badkamer, keuken en het toilet. Ook is overzicht belangrijk: leg veelgebruikte spullen op een logische plaats. De afstandsbediening bij de TV, theedoeken in de keuken, koffie en thee dichtbij de koffiezetter en waterkoker. Bedenk hoe je zelf de inrichting gewend bent in hotels en pas deze structuur toe op je eigen woning.