Zo maak je jouw vakantiehuis energieneutraal

geplaatst op 06-06-2021
 Tweede woning 
alt

Een vakantiehuis is een kostbaar bezit. Het is een plek waar je met het hele gezin naartoe kunt als je er even uit wilt. Dan kan voor een paar weken tijdens de zomervakantie, maar ook een weekendje is natuurlijk heerlijk. Je vakantiehuis staat altijd voor je klaar als je behoefte hebt aan een break. Daarnaast is het een goede investering omdat je het kunt verhuren aan toeristen. Daarmee genereer je extra inkomsten. Maar om ervoor te zorgen dat de kosten van het huisje binnen de perken blijven is het goed om eens na te denken over de energie dat het kost. En dan hebben we het niet over grasmaaien. Als je voordelig wilt genieten van je vakantiehuis zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om het verbruik van gas, water en licht te beperken. Helemaal energieneutraal is natuurlijk de meest ideale situatie, maar minder energieverbruik is een stap in de goede richting. Er zijn een aantal aanpassingen die je kunt doen om de energierekening naar beneden te krijgen. Zonnepanelen huren op Hallostroom.nl is daar een van. Maar ook het goed isoleren van de woning, overstappen op een ander systeem voor verwarming, dubbel glas installeren en koken op inductie zijn besparende ingrepen op weg naar een energieneutraal vakantiehuis. 

Isoleren is een goed begin
Om te beginnen is het een goed idee om eens goed te kijken naar de isolatie van je vakantiehuis. Want je maakt er uiteraard niet alleen met stralend weer gebruik van. Ook in de koudere maanden wil je comfortabel kunnen verblijven in je vakantiehuis zonder dat je tegen de klippen op moet stoken. Door (spouw)muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie aan te brengen zorg je er vrij eenvoudig en tegen lage kosten voor dat warmte binnen blijft en kou niet optrekt.

Ventileren is net zo belangrijk
Je hebt vast wel een gehoord van het ‘ideale binnenklimaat’. Dit wil zoveel zeggen als de kwaliteit van de lucht in je vakantiehuis. Uiteraard moet er genoeg zuurstofrijke buitenlucht binnen kunnen komen. Dit kan gecontroleerd en continu door een mechanisch ventilatiesysteem met warmtewisselaar te installeren. Zo heb je een constante stroom lucht in je huis waarbij verse buitenlucht wordt aangevoerd en warme binnenlucht afgevoerd.  De warmtewisselaar haalt warmte uit de afgevoerde lucht waardoor je minder hoeft te stoken. Bovendien blijven schimmels en vocht buiten de deur door deze constante luchtstroom. 

Zijn zonnepanelen rendabel voor een vakantiehuis?
Ja! Ook als je niet in je vakantiehuis bent generen zonnepanelen energie dat wordt opgeslagen voor later gebruik of terugvloeit naar de energieleverancier. In beide gevallen betekent dit een lagere energierekening.