Het verzekeren van uw tweede woning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Verschillende verzekeraars, verschillende voorwaarden!

U kunt voor uw tweede woning, net als voor uw eerste woning, die ook wel uw hoofdverblijf genoemd kan worden, een aantal verschillende verzekeringen afsluiten. Dankzij deze verzekeringen bent u verzekerd tegen bijvoorbeeld brand, diefstal, inbraak of andere schade die veroorzaak kan worden door storm of water of vandalisme. In sommige gevallen is het ook verplicht om bijvoorbeeld een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Daarnaast kunt u ook een inboedelverzekering afsluiten om uw bezittingen te verzekeren. Een tweede huis, in het buitenland of in Nederland, loopt extra risico’s als het gaat om schade oplopen en inbraak. Dit komt vanzelfsprekend doordat het wellicht een groot gedeelte van het jaar niet bewoond wordt. Op de momenten dat het huis niet bewoond wordt is onder andere de kans op schade door vandalisme groter en kunnen inbrekers vaak ook vrij eenvoudig hun slag slaan. U bent immers niet eens in de buurt. Wilt u dit soort vervelende situaties voorkomen dan doet u er goed aan om met een verzekeraar te praten en samen met de verzekeraar te bekijken wat er mogelijk is en wat voor u de beste optie is. Met de juiste verzekering heeft u er geen kopzorgen bij en kunt u, zoals het hoort, genieten van uw tweede woning. Sommige verzekeraars bieden speciale verzekeringen aan voor woning die voor recreatief gebruik bedoeld zijn. Maakt u gebruik van zo’n speciaal type verzekering, bekijk dan goed wat onder de verzekerde zaken valt en wat niet. Zo is bij sommige verzekeraars bijvoorbeeld ook de kleding die u gebruikt voor uw wandelingen rondom uw vakantiehuis in de Oostenrijkse Alpen meeverzekerd, of uw wintersportuitrusting.

Aandachtspunten bij verzekeringen voor een tweede huis

Uiteraard zijn er een aantal punten waar men op moet letten en rekening mee moet houden bij verzekeringen voor tweede huizen. Bekijk voordat u een verzekering afsluit altijd goed welke vormen van schade er wel en niet gedekt worden door de verzekeraar. Daarnaast werkt het verzekeren van een (tweede) huis in het buitenland niet altijd hetzelfde als het verzekeren van een (tweede) huis in ons eigen land. De wijze waarop een verzekering voor een tweede huis kan worden afgesloten, kan verschillend zijn per land.

Een inboedelverzekering afsluiten voor uw tweede huis

Als u weet in welk land u een huis zou willen kopen dan is het raadzaam om goed uit te zoeken wat de gang van zaken is omtrent verzekeringen in dat land. Het is namelijk ook niet onder alle omstandigheden mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten voor uw tweede huis. Of de dekking voor u wordt afgewezen of niet, kan afhangen van verschillende factoren, zoals het woonland, langdurige leegstand en verhuur, het type woning (een rieten dak bijvoorbeeld kan een verhoogd risico vormen voor brandgevaar) en het type inboedel (kostbare verzamelingen en dergelijke kunnen een verhoogd risico vormen). U kunt bij een verzekeraar checken wat de mogelijkheden zijn voor u.

Een opstalverzekering afsluiten voor uw tweede huis

Het afsluiten van een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, gaat in het buitenland vaak net even wat anders dan in Nederland. Daarnaast kan het afsluiten van een verzekering voor uw hoofdverblijf verschillen van het afsluiten van een verzekering voor uw tweede woning. Vaak wijkt de wijze van het afsluiten van een opstalverzekering in het buitenland meer af van de gang van zaken in Nederland dan bij het afsluiten van een inboedelverzekering het geval is. In Nederland wordt bij het verzekeren van het woonhuis het verzekerde bedrag genoemd en vastgelegd. Als uw woning dan bijvoorbeeld na een verbouwing meer waard is geworden, is het in Nederland de bedoeling dat u zelf het verzekerde bedrag omhoog bij stelt. Wanneer u dit niet doet dan kan het gebeuren dat uw woning onderverzekerd is. Mocht er dan schade ontstaan aan uw woning, dan loopt u het risico dat u niet voldoende geld uitgekeerd krijgt. In het buitenland werkt dit vaak anders. Soms moet u bijvoorbeeld het aantal vierkante meters bewoonbare oppervlakte en het aantal kamers doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij. Het risico van onderverzekering is dan ook vrijwel uitgesloten, dat is gunstig voor u als verzekerde. Heeft u verbouwd aan uw huis en is het aantal vierkante meters bewoonbare oppervlakte en/of het aantal kamers veranderd, dan moet u dit uiteraard wel doorgeven aan de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Vaak werkt het in het buitenland zo dat, wanneer u schade heeft aan de opstal, de opstal teruggebracht wordt in de oorspronkelijke staat. De opstal wordt dus hersteld. De hoogte van de verzekeringspremie wordt in de meeste gevallen berekend met behulp van het aantal vierkante meters dat u wilt verzekeren, de huizenprijzen in de regio en de postcode van uw tweede huis.

Waar op letten bij kopen van recreatiewoning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Aankoopproces van een tweede woning in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen